- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile: Ii pasuim pe bugetarii cu probleme, dar ar fi bine sa si le rezolve pana la 1 ianuarie

18 Jun, 00:01 • gecad.net
Bancherii sunt dispusi sa le acorde bugetarilor care au credite amanari la plata sau diminuari ale ratei, dar nu pentru 2-3 ani, ci mai degraba pentru cateva luni. O posibila vulnerabilitate in pozitia bancilor este faptul ca printre scenariile lor de lucru nu se numara si concedieri masive in randul angajatilor statului, ci doar reduceri de salarii.
Bancile: Ii pasuim pe bugetarii cu probleme, dar ar fi bine sa si le rezolve pana la 1 ianuarie

Desi toate bancile anunta ca au pregatite solutii pentru bugetarii care ar putea avea dificultati la plata din cauza ratelor, detaliile din discursurile bancherilor arata ca ei iau in calcul ca problemele cu care se vor confrunta sunt doar trecatoare si fara un impact serios.

Premisele de la care pornesc sunt ca bugetarii vor avea de suportat doar scaderi de salarii si nu vor fi concediati, iar, in plus, reducerile vor dura doar pana la finele anului.

„Ne asteptam sa existe un al doilea val al restructurarilor de credite in sistemul bancar. Suntem pregatiti, iar posibilitatea de restructurare este mai mare in 2010 decat in 2009, deoarece nu este vorba de o restructurare ca urmare a pierderii locului de munca ci ca urmare a scaderii venitului”, a declarat joi Sergiu Oprescu, director executiv al Alpha Bank, in cadrul seminarului Retail Banking, organizat de Finmedia.

Cu toate acestea, mai multi ministri, ca si majoritatea analistilor financiari, cred ca reforma sectorului public ar trebui continuata prin reducerea aparatului public, asa incat solutiile bancilor care iau in calcul doar scaderi de salarii ale bugetarilor par incomplete. In perioada decembrie 2008 – martie 2010 au plecat deja din sistem 36.000 de bugetari, potrivit premierului Boc.

O alta supozitie de la care pornesc bancherii cand isi arata disponibilitatea de a ii ajuta pe bugetari este ca scaderile de salarii se vor mentine doar pana in 31 decembrie, asa cum au promis guvernantii.

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD SocGen, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca banca pe care o reprezinta este pregatita sa ajute majoritatea clientilor bugetari care ar putea avea probleme la plata, dar ia in calcul ca aceste probleme nu vor dura mult, ci doar pana la 31 decembrie. Chiar si pentru eventualii disponibilizati, dar care prezinta sanse de redresare, se pot gasi solutii, cum ar fi amanarea platii cu 6 luni, a declarat Bunescu.

Ipoteza de la care pleaca bancherul este insa negata ferm de unii economisti. „Este o iluzie sa ne gandim ca salariile vor reveni la acelasi nivel de dinainte. Poate doar daca vor exista concedieri masive”, a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania.

Atitudinea bancherilor transmite ca socul care va fi resimtit de banci prin scaderile de salarii si prin eventualele disponibilizari poate fi mult mai mare decat anticipeaza. Unda de soc a reformei publice s-ar putea resimti chiar foarte puternic, tinand cont ca ponderea bugetarilor in totalul clientilor este impresionanta, de 25-30%, potrivit lui Catalin Parvu, directorul executiv al Piraeus Bank, cifra confirmata de Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

Ce-i drept, in 2010, bancile au insa avantajul ca sunt mai pregatite sa rezolve problema restantierilor, tinand cont ca in 2009, cand sectorul privat a concediat masiv, ele au avut ocazia sa se „incalzeasca” in ceea ce priveste procedurile de reesalonare a creditelor. „Avem un procent destul de mare de credite restructurate raportat la soldul acestora, el situandu-se insa sub 10% din creditele retail”, a spus Bunescu.

La ce trebuie asadar sa astepte bugetarii, in privinta relatiei cu bancile? Bancherii spun ca ca indicatorii de performanta de care sunt legati nu le vor permite sa acorde ajutor pe termen lung celor pe care scaderile de salarii si disponibilizarile ii trimit intr-o situatie fara sanse de redresare.

„Nimeni nu cred este dispus sa restructureze pentru o perioada de doi sau trei ani”, a declarat Petre Bunescu pentru DailyBusiness.ro.

Cei mai afectati dintre debitorii bugetari ar putea fi cei cu salarii mici, pe care scaderea de 25% ii aduce in imposibilitatea de a isi plati ratele, dar si eventualii disponibilizati care, din cauza pregatirii slabe si a carentei de joburi, nu au perspective de redresare in perioada crizei.