- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cât va fi pretul lemnelor de foc? Mult așteptata Ordonanță cu plafonarea prețului lemnelor de foc va fi adoptată săptămâna aceasta

28 Sep, 12:06 • Gabriela Andreescu
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că OUG privind plafonarea preţului lemnului de foc va figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână, programată joi sau vineri
Cât va fi pretul lemnelor de foc? Mult așteptata Ordonanță cu plafonarea prețului lemnelor de foc va fi adoptată săptămâna aceasta

Invitat al emisiunii ”Inspiră România” de pe TVR 1, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că ordonanţa menită să plafoneze prețul lemnelor de foc este pregătită şi va intra pe circuitul de avizare.

Plafonarea prețului lemnului de foc, un subiect îndelung dezbătut și o problematică a cărei reglementare a fost amânată în mai multe rânduri

”Propunem, pe de-o parte, limitarea preţului pe piaţă, nu doar pentru lemnul de foc, ci şi pentru derivate din lemn de foc. Pentru a asigura un echilibru pe piaţă şi a preveni exodul de material lemnos sau de derivate de pe piaţa românească pe alte pieţe, este nevoie de interdicţie de export în anumite condiţii. Sunt şi produse care erau în mare măsură pentru export, cum sunt peleţii sau brichetele, iar acolo ar fi nevoie, probabil, de o soluţie mixtă, care să genereze o aprovizionare a pieţei locale, naţionale, iar restul să meargă la export. OUG va fi aprobată în prima şedinţă de Guvern, joi sau vineri”,a spus Tanczos Barna.

Te-ar putea interesa și: Tanczos Barna, îngrijorat de explozia prețului la lemnele de foc: „Este nevoie de intervenție din partea statului”

Ministrul Mediului nu exclude ca preţul propus, de 500 de lei pe metrul cub, să fie modificat, precizând faptul că acest preț înseamnă 320 de lei metrul ster şi ar limita în lunile următoare o creştere exagerată. Totuși, Tanczos Barna a spus că, până nu se ia o decizie finală, această problemă suportă discuţii, în condiţiile în care vin, în continuare, analize şi observaţii de la mai multe ministere.

”Discutăm despre acest preţ în momentul de faţă. Decizia va fi luată, probabil, joi sau vineri, şi atunci vom avea suma exactă, fixă, preţul pe care îl stabilim”,a precizat ministrul Mediului.

Ministrul Barna a vorbit și despre necesitatea investițiilor în soluțiile tehnice, cu o eficiență mai mare de a încălzi o locuință.

Tanczos Barna dă asigurări că lemnul de foc nu va fi interzis
Tanczos Barna dă asigurări că lemnul de foc nu va fi interzis

”Lemnul de foc rămâne şi trebuie să fie o sursă pentru foarte mulţi cetăţeni din România. (…) Eficienţă în utilizarea lemnului de foc înseamnă că putem încălzi cu aceeaşi cantitate suprafeţe mai mari sau putem încălzi aceeaşi casă cu o cantitate mai mică. Trebuie să intervenim pe soluţiile tehnice, pe centralele termice, pe sobele cu eficienţă mai mare, acesta fiind scopul meu când am propus acest studiu la nivel naţional”, a explicat ministrul, care a dat asigurări că lemnul de foc nu va fi interzis.

Tanczos Barna estimează că cifra de 3 milioane de gospodării în care locatarii se încălzesc cu lemne de foc va scădea, conform Recensământului care s-a desfăşurat în acest an.

Citește și: Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie

Oficialul de la Ministerul Mediului a vorbit și despre exportul de lemne de foc. Barna a precizat că, în acest an, cantitatea a fost de 57.000 de mc, ceea ce înseamnă 0,2% din cantitatea de lemn exploatată la nivel naţional.

”Trebuie să avem mare grijă de pădure în această perioadă pentru că presiunea se va muta pe pădure şi chiar dacă suntem conştienţi că este nevoie de o cantitate mai mare de lemn pe piaţă, nu trebuie să exagerăm”, a mai afirmat Tanczos Barna.

În ceea ce priveşte lemnul pentru mobilier, oficialul a menţionat că nu ar accepta niciodată exportul acestui tip de lemn şi ar prefera să fie procesat în ţară.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult