- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu ramane, Basescu pleaca. Romania in cele doua scenarii

26 Jul, 11:27 • adrian.mihaltianu
Romanii sunt asteptati duminica la vot pentru a-si exprima optiunea in legatura cu demiterea presedintelui Traian Basescu. Ce inseamna rezultatul acestei zile pentru economia tarii si pentru relatia cu finantatorii straini? Vezi cum au comentat analistii chestionati de DailyBusiness.ro.
Basescu ramane, Basescu pleaca. Romania in cele doua scenarii

Parlamentul a decis, pe 6 iulie, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Acesta va reveni in functie daca va fi validat de electorat, in urma referendumului din 29 iulie. In aceasta situatie, Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar.

Adrian Mitroi, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania), a declarat ca oricine ar fi la conducere, va avea o misiune economica stricta, cu reguli foarte clare.

„Conducerea are de platit datorii, are de refinantat datorii, de tinut promisiuni, de negociat si de pastrat o relatie amicala cu finantatorii, de mentinut o relatie impecabila fata de o piata care este extrem de intransigenta si care poate sa te puna cu spatele la zid”,a spus analistul economic.

La randul sau, Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta, audit si contabilitate RSM Scot, considera ca indiferent de rezultatul referendumului, toate partidele si fortele politice ar trebui sa inteleaga ca [b]lupta politica genereaza instabilitate[/b] care, la randul ei are influente negative atat asupra economiei cat si asupra relatiilor Romaniei cu restul lumii si cu institutiile financiare internationale.

„Cel mai important lucru pentru noi, dupa referendum, este revenirea la calm poltic. Acest lucru nu se poate realiza decit prin intermediul compromisului intre principalele forte politice beligerante”, a subliniat Dan Schwartz.

De asemenea, analistul economic Adrian Mitroi este de parere ca referendumul este un moment hotarator in guvernanta politica si economica a Romaniei.

„Indiferent de cine va fi lider sau cum isi vor imparti leadership-ul politicienii, ei trebuie sa inchida vrajba politica. Rezolvarea crizei nu este duminica, eu vad un parcus gradual, care necesita dupa aceea un leadership orientat pe actiune si nu pe discurs. Avem nevoie de un consens politic pro national si un control bugetar foarte strict”, a afirmat Mitroi.

Niciuna din variante nu genereaza prea mult optimism.

„In ambele situatii, nu vad motive de optimism. Pe de o parte, daca Traian Basescu nu va fi demis, atunci energiile politice se vor consuma in dispute aprinse, care vor lasa prea putin loc pentru administrarea economiei. Pe de alta parte, noul guvern nu are o filozofie de guvernare clara, propice insanatosirii economiei, fiind mai degraba tentat sa ia masuri paleative, pe alocuri contradictorii”, a declarat analistul economic Bogdan Glavan.
[quote=Adrian Mitroi, secretar general CFA]Oricare ar fi liderul, el nu va mai avea capacitate de conducere decat sub comandament strict economic si macroeconomic[/quote]
Glavan a mai spus ca, in principiu, in ambele situatii, Romania va continua sa ramana sub sfera de influenta intelectuala si financiara a FMI si CE, „de aceea nu ma tem de o degradare abrupta a situatiei economice. Dependenta Romaniei de finantarea externa functioneaza, paradoxal, in situatii politice neclare, ca o veritabila centura de siguranta”.

Adrian Mitroi crede ca discursul finantatorilor externi va fi mai putin indaguitor si profesoral, cum era pana acum. „Asprimea discursului si conditiilor acestor finantatori va creste si orice politician responsabil va avea putin loc de intors. Eu sper sa avem loc de intors in ceea ce priveste masurile noastre pro economice, indiferent de rezultatul referendumului. Orice masuri de ordin economic care pot fi acceptate de finantatori sunt foarte bine venite si orice este mai bine decat inactiune la acest moment”, a precizat acesta.

In domeniul fiscal, Bogdan Glavan ramane pesimist. „Cursul de schimb si inflatia functioneaza ca o supapa pentru eliberarea tensiunilor acumulate in economie, deci ele nu vor ramane stabile cata vreme reforma economica intarzie iar economia nu creste. Nu vad ratiuni pentru care am avea o crestere semnificativa a PIB – pe plan intern nu exista resurse si nici stimulente datorita fiscalitatii si birocratiei impovaratoare, pe plan extern nu exista cerere datorita recesiuni din zona euro”, a mentionat el.

[b]Daca Traian Basescu va fi demis[/b]

Analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca daca presedintele Traian Basescu va fi demis, leul va continua sa se deprecieze si va exista o instabilitate politica accentuate.

„Din punct de vedere al investitiilor straine si al relatiilor cu institutiile international, [b]Romania se va intoarce la nivelul anului 2000[/b]”, a subliniat Cabat.

Totodata, Dan Schwartz a mentionat ca, in cazul in care presedintele Basescu este demis in urma referendumului, instabilitattea politica va fi un factor principal de influenta negativa asupra economiei.
[quote=Dan Schwartz, RSM Scot]Vor fi necesare alegeri prezidentiale anticipate care vor avea loc inaintea celor parlamentare[/quote]
„Investitiile straine si cursul valutar este probabil sa fie afectate negativ. De asemenea, relatia cu institutiile financiare s-ar putea sa fie periclitata, mai ales in conditiile in care, prin eliminarea presedintelui Basescu din jocul politic, nu va mai exista niciun obstacol teoretic in calea unor masuri populiste ce ar putea fi luate de guvern in vederea cistigarii alegerilor si consolidarii pozitiei politice”, a aratat oficialul RSM Scot.

In acelasi timp, Adrian Mitroi nu considera ca rezultatul referendului va avea afecte negative asupra investitiilor straine.

„Dupa parerea mea, cel mai mare pericol pentru Romania in momentul de fata este renuntarea, din motive politice, la politicile economice, monetare si fiscale prudente si lansarea intr-o asa zisa cursa a revenirii din recesiune. Cred ca este prea devreme sa se mizeze pe stimularea consumului mai ales in conditiile in care el se bazeaza pe importuri si nu pe productia de bunuri si servicii realizate intern”, a mai spus Dan Schwartz.

[b]Daca Traian Basescu ramane presedinte[/b]

Schwartz spune ca, in cazul in care presedintele Basescu ramine in functie, este posibil ca o coabitare intre acesta si guvern sa fie foarte dificila daca nu chiar imposibila.

„Urmarea previzibila este instabilitatea politica, cel putin pana la alegerile parlamentare din noiembrie. Instabilitatea politica la rindul ei poate avea [b]efecte negative asupra economiei[/b] in general si asupra investitiilor straine si a cursului valutar in special. Relatia cu institutiile financiare internationale poate fi de asemenea periclitata”, a precizat acesta.

El a adaugat ca din punct de vedere al relatiei guvernului Romaniei cu Uniunea Europeana, un eventual vot favorabil presedintelui Basescu la referendum ar demonstra faptul ca temerile UE privind derapajele politice din Romania au fost justificate. Este posibil ca, in aceasta situatie, [b]Comisia Europeana sa sugereze demisia actualului guvern[/b].

„Daca se va ajunge la asa ceva, [b]alegerile anticipate[/b] ar fi singura solutie acceptabila si favorabila pentru Romania”, a subliniat Dan Schwartz, managing partner la compania de consultanta, audit si contabilitate RSM Scot.

Din punct de vedere fiscal, cu exceptia unor modificari de legislatie cu caracter populist gen plata TVA la incasarea facturii sau cota redusa de TVA la alimentele de baza, Dan Schwartz  nu se asteapta la alte modificari semnificative.

„Nici modificarile de legislatie in domeniul TVA nu mi se par probabile in acest an, mai ales in conditiile in care s-ar putea sa fie nevoie si de avizul Comisiei Europene in ceea ce priveste adoptarea lor. Cu toate acestea, chiar daca improbabile, astfel de masuri cu caracter populuist vor putea fi adoptate in incercarea politicienilor de la guvernare de a-si consolida pozitia prin intermediul unui rezultat favorabil la alegerile parlamentare, fie ele anticipate sau la termen”, a mentionat Schwartz.

De asemenea, Dragos Cabat a declarat ca si in acest caz va exista o instabilitate politica, dar mai mica fata de cazul in care Traian Basescu va fi demis.

Pentru referendumul din 29 iulie au fost organizate 18.548 de sectii de votare, din care 18.242 in Romania si 306 in afara granitelor tarii. In Bucuresti sunt 1.235 de sectii. Acestea vor fi deschise intre orele 7.00 – 23.00.

La vot sunt asteptati circa 18,3 milioane de alegatori.

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a presedintelui la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cat-costa-referendumul-78303/]circa 95 milioane de lei[/url], mai mult decat in 2007. Banii urmeaza sa fie alocati din Fondul de rezerva bugetara. In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.