- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR, despre modificările fiscale: ”Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem pregătiți pentru orice”

29 Sep, 16:24 • Cornel Ghimeșan
BCR dă asigurări că noua taxare a băncilor, cu 2% pe cifra de afaceri, nu îi va afecta clienții. Vicepreședintele Retail & Private Banking BCR, Dana Dima, a subliniat că toate băncile din România vor fi pregătite să își asume această nouă taxă în contextul în care instituțiile financiare din țară sunt bine capitalizate, dar și obișnuite cu consecvența politicienilor de a modifica Codul Fiscal.
BCR, despre modificările fiscale: ”Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem pregătiți pentru orice”

BCR, despre modificările fiscale! Zilele trecute, Guvernul și-a asumat forma finală a modificărilor fiscale care au ca țintă principală reducerea deficitului bugetar cu care se confruntă România.

Citește și Studiu BCR: Lipsa unui fond de urgență este principala îngrijorare financiară pentru 44% dintre români. 75% dintre cei care reușesc să economisească bani lunar o fac pentru un astfel de fond

BCR, despre modificările fiscale!

Astfel, printre cele mai importante modificări se află și o nouă taxă pentru băncile din România. Deși, inițial se discuta de o impozitare de 1% pe cifra de afaceri a băncilor, s-a revenit la această decizie, iar în forma finală se vorbește de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026, potrivit wall-street.ro.

Economiștii spun că aceste taxe ar putea duce la o creștere a costului produselor financiare, însă reprezentantul uneia dintre cele mai importante bănci din România spune că nu trebuie să avem motive de îngrijorare.

”Noi (BCR) vom respecta această taxă și o vom aplica ca atare. Acest lucru nu se va răsfrânge asupra clienților noștri. Modificările fiscale nu vor influența direct funcționarea sistemului financiar”, a declarat Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR.

Potrivit Anei Bobircă, cofondator The Tax Institute, în ultimii şapte ani şi jumătate Codul Fiscal a suferit 554 de modificări, respectiv 1,2 norme modificate pe lună sau 74 pe an. Dacă la intrarea în vigoare, Noul Cod Fiscal avea 2.382 de alineate, în anul 2023 a ajuns la 2.785 de alineate, doar 1.466 dintre acestea rămânând nemodificate. Numărul rectificărilor a fost de 3,2 ori mai mare, în comparaţie cu Vechiul Cod Fiscal.

Reprezentantul BCR spune că instituțiile financiare din România sunt obișnuite cu modificările fiscale, iar acest lucru le-a dat antrenamentul de a se conforma de fiecare dată.

„Nu facem politică, dar suntem pregătiți pentru a susține orice volatilitate din piață, iar acest lucru se va întâmpla cu întreg sistemul financiar din România, nu doar cu BCR. Sistemul financiar românesc este unul stabil și bine capitalizat. Știm exact cum să reacționăm la orice fel de modificări, pe care le întâmpinăm de mai bine de 20 de ani”, a mai spus Dana Dima.

Citește și Scandal imens după ce băncile au calculat ratele în mod greșit. BCR susține că nu poate fi respectată cerința ANPC

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult