- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Camera Deputaților a luat o nouă decizie! Împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă

14 Oct, 09:38 • Bumbeneci Diana
Decizie luată de Camera Deputaților. Proiectele cu finanţare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă de către autorităţile deliberative.
Camera Deputaților a luat o nouă decizie! Împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă

Camera Deputaţilor

a dat astăzi undă verde pentru proiectul de lege privind modificarea şi completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale care prevede că pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă de către autorităţile deliberative.

Împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă

Proiectul de lege introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autorităţile deliberative şi în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţiile subordonate.

Potrivit iniţiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de împrumuturi către instituţiile subordonate, cu excepţia momentului înfiinţării acestora.

împrumut
împrumut

„Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a instituţiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obţinerii de către acestea a unor finanţări nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanţare europeană”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii – 50 de parlamentarii PSD, PNL şi UDMR – amintesc că, în prezent, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale locale, instituţiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanţare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat, „În implementarea proiectelor de investiţii, instituţiile trebuie să asigure din veniturile proprii disponibilităţile financiare de la data plăţii lucrărilor executate, serviciilor prestate, bunurilor livrate până la rambursarea din partea finanţatorului. Instituţiile beneficiare nu pot asigura întotdeauna disponibilităţile financiare pentru a acoperi costuri care se recuperează ulterior”, au explicat ei.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul în luna martie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Vezi și: EXCLUSIV. Bunica Alexandra vinde flori la metroul din Pipera, la 74 de ani, pentru a putea trăi de pe o zi pe alta! „Jumătate din pensie o dau pe facturi, cealaltă abia îmi ajunge de medicamente și mâncare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult