- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Câți bani au luat românii de la bănci în 2022. Record istoric de credite. Cifrele vor crește și anul acesta

15 Feb, 14:18 • Polojan Tudor
Cetățenii români au depășit recorduri în anul 2022, mai ales la credite. Aceștia au împrumutat de la bănci miliarde de lei.
Câți bani au luat românii de la bănci în 2022. Record istoric de credite. Cifrele vor crește și anul acesta

În 2022, valoarea creditelor ipotecare noi au depășit 24,5 miliarde de lei, o sumă maximă a ultimilor 15 ani. Creditele au fost atât în euro cât și în lei, scrie Ziarul Financiar.

Creditele ipotecare noi în lei au înregistrat o creștere de doar 13%, ridicându-se la 23,8 miliarde de lei. Între timp, creditele ipotecare noi în euro s-au triplat față de 2021, ajungând la 709 milioane de lei.

Dobânzile medii la creditele ipotecare noi în lei au fost cuprinse între 4,08% și 7,41%, în ianuarie 2022 înregistrându-se cel mai mic nivel al DAE, iar cel mai mare în decembrie. Dobânzile la creditele ipotecare în euro au fost ușor mai lejere, cel mai înalt nivel al DAE înregistrându-se tot în decembrie 2022, 5,31%, iar cel mai scăzut în februarie, de 2,67%.

Față de anul 2021, creditele ipotecare în lei pe care populația le-a luat au crescut cu 3,25 de miliarde de lei. Prin comparație cu 2020, anul 2021 a avut o creștere de 6,2 miliarde de lei, mai exact cu 41,3% peste.

Mai citește și: Programul Noua Casă a început! BCR primește deja cereri începând cu această săptămână. Ce dobândă se aplică

Numărul de credite ipotecare a crescut în 2022/ sursa foto: economica.net
Numărul de credite ipotecare a crescut în 2022/ sursa foto: economica.net

Credite cu inflația ridicată, BNR recomandă să ne calmăm

Chiar dacă rata inflației a fost extrem de ridicată și dobânzile au crescut, românii au menținut trendul creditărilor. O recomandare neașteptată a venit, însă, din partea specialiștilor BNR. Românii trebuie să renunțe o perioadă la împrumuturi.

Alexandru Păunescu, director al BNR, a ieșit în față și a sfătuit populația să renunțe în următoarea perioadă la împrumuturile bancare realizate pentru achiziționarea unui imobil sau a unor bunuri de folosință de lungă durată. Recomandarea este valabilă pe toată durata acestui an, aspect care a stârnit multe reacții în mediul bancar.

Recomandarea oferită de reprezentantul companiei în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare a stârnit multe reacții. În timp ce unii bancheri susțin această perspectivă și consideră că unele decizii pot fi amânate în condițiile în care situația este una incertă, alții nu scapă din vedere că nu se cunoaște la momentul actual dacă situația se va îmbunătăți sau nu.

Te-ar mai putea interesa și: Recalculare pensii 2023, dezvăluiri scandaloase: Cum au ajuns femeile să primească pensii cu 16% mai mici!

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult