- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CNP: Economia va creste cu 7% in acest an

06 Nov, 10:15 • Redactia DailyBusiness
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sens pozitiv si estimarea oficiala privind cresterea economica pentru 2006, de la 6,7% cat era in varianta preliminara, la 7% in varianta finala a prognozei de toamna.
CNP: Economia va creste cu 7% in acest an

De asemenea, CNP si-a mentinut estimarea de inflatie de 5,5%, care aparea si in varianta preliminara.

In primavara, CNP anticipa pentru acest an o crestere economica de 6% si o rata a inflatiei tot de 6%.

In termeni nominali, produsul intern brut (PIB) va ajunge in 2006 la 337,9 miliarde de lei (95,18 miliarde de euro), fata de un nivel de circa 330 de miliarde de euro prognozat in luna mai.

„Cresterea reala a produsului intern brut este estimata la 7% pentru anul 2006 (fata de 6,7% in varianta preliminara), datorita majorarii cererii interne si acoperirii acestui spor suplimentar de catre constructii si servicii”, se arata in raportul CNP.

Asadar, motoarele cresterii economice sunt sectorul constructiilor, care va creste in acest an cu 15,2% (fata de 13,2% in varianta preliminara), si serviciile, cu un avans de 6,8% (fata de 6,5% in varianta preliminara).

Pe de alta parte, expertii CNP estimeaza o performanta mai slaba in agricultura, cresterea estimata pentru acest sector fiind revizuita in sens negativ de la 1,5%, in varianta preliminara, la 0,5%, in varianta finala.

Prognoza pentru productia industriala a ramas nemodificata la 6,5%.
[quote=Comisia Nationala de Prognoza]Sintetic, prognoza de toamna arata ca economia romaneasca isi continua dezvoltarea accelerata[/quote]
Potrivit CNP, consumul final va creste cu 8,8% datorita cresterii consumului privat cu 9,4% si al consumului public cu 4%. In varianta preliminara se estima o crestere a consumului cu 8,3%.

Formarea bruta de capital a fost revizuitã usor in sens pozitiv de la 12% in varianta preliminara la 12,6% in varianta oficiala.

„Sintetic, prognoza de toamna arata ca economia romaneasca isi continua dezvoltarea accelerata. Contributia investitiilor interne si externe se majoreaza semnificativ. In cadrul acestora, investitiile publice vor avea un rol din ce in ce mai important”, se arata in analiza CNP.

Pentru anul 2006, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a estimat o crestere economica de 7,1%, desi in raportul din toamna al institutiei internationale majorarea PIB era de 5,5%. Comisia Europeana a prognozat in raportul din primavara o crestere economica de 5,5%.

Pentru 2007, CNP estimeaza o crestere a produsului intern brut de 6,5%, cu o majorare a productiei industriale de 4,8%, si cresteri de 14,6% in constructii, de 6,7% in sectorul serviciilor si cu o revenire a agriculturii la 3%.

Pentru anii urmatori este asteptata o incetinire a ritmului de creºtere la 6,3% in 2008 si 5,9% in 2009.

Rata inflatiei se va situa in acest an la 5,5%, iar anul viitor aceasta va cobori la 4,5%, potrivit variantei finale a prognozei de toamna publicata de CNP.

Inflatia se va incadra astfel in intervalul de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

BNR are pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/minus un puct procentual, iar pentru anul viitor banca centrala vea o inflatie de 4%.

La finele unii septembrie, rata anuala a inflatiei a coborat sub nivelul de 5,5%, atingand un minim istoric de 5,48%, dupa ce august fusese prima luna din ultimii 16 ani in care s-a inregistrat o scadere a preturilor de consum.

Seful delegatiei Fondului Monetar International pentru Romania a estimat pentru anul acesta o inflatie de 5,7%.

Expertii CNP estimeaza ca inflatia va scadea la 3,5% in 2008, pentru ca in 2009 si 2010 sa coboare cu cate jumatate de punct procentual, la 3%, respectiv 2,5%.

CNP mai prognozeaza pentru acest an un nivel al deficitului de cont curent de 9,3% din PIB, fata de 8,7% in varianta preliminara si un curs de schimb leu/euro de 3,55%.

Estimarile, pe care Comisia Nationala de Prognoza le publica primavara si toamna, ajuta constructia bugetului public si fundamenteaza politicile economice ale Guvernului.