- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dealer: \”Mi-e frica sa ma gandesc ce se intampla cu leul daca trece motiunea de cenzura\”

08 Jun, 16:08 • gecad.net
Depunerea in Parlament a motiunii de cenzura a opozitiei (impotriva planului de austeritate anuntat de guvernul Boc) este principala cauza care a depreciat leul in ultimele zile, potrivit unui delaer local. Acesta a declarat pentru DailyBusiness.ro ca ii este "frica sa se gandeasca ce s-ar putea intampla cu leul daca motiunea va trece".
Dealer: \Mi-e frica sa ma gandesc ce se intampla cu leul daca trece motiunea de cenzura\

Motiunea de cenzura a fost depusa luni in Parlament de catre PSD si urmeaza sa fie votata martea viitoare.

Adoptarea motiunii ar insemna anularea masurilor anuntate de Guvern, masuri luate pentru a indeplini cerintele Fondului Monetar International (FMI), in vederea continuarii acordului de imprumut.

Marti, leul a atins in raport cu moneda europeana minimul anului, cursul oficial ajungand la 4,2311 lei/euro.

O adoptare a motiunii ar putea insemna o revenire a crizei politice, ceea ce ar face investitorii din nou reticenti fata de moneda locala, a explicat dealerul citat mai sus.

Tensiunile din mediul politic local au pus asupra leului o presiune suplimentara, care se adauga celei generate de destabilizarea situatiei politice din Ungaria, dupa ce noii guvernanti au anuntat ca situatia economica a tarii este mai grava decat se stia, si ca tara ar putea urma soarta Greciei.

„Investitorii zonali privesc cele doua tari la comun, iar daca penalizeaza moneda unuia dintre state, o penalizeaza si pe cealalta”, a declarat Narcis Noaghe, dealer sef in cadrul Bancii Comerciale Romane. Potrivit lui Noaghe, nivelul de 4,23 lei/euro este totusi un prag de rezistenta pentru cursul leu/euro, iar urmatorul prag ar fi 4,25 lei/euro.

Banca centrala, aparatorul traditional al leului, nu si-a facut zilele acestea simtita prezenta in piata, potrivit delalerilor. Astfel, dealerul unei banci locale de talie medie, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) „a lasat cursul sa respire putin zilele astea, pentru a vedea care este parcursul sau natural, in virtutea tendintelor care exista acum pe piata”.

„Insa, daca va fi vorba de o depreciere mai serioasa, cred ca BNR va interveni, gandindu-se ca ar fi destul de grav ca peste tensiunile sociale sa se mai adauge si una a deprecierii leului”, a completat el.

Pentru finele anului, economistii anticipeaza ca leul va reusi totusi sa se aprecieze in raport cu euro, fata de nivelul actual. Astfel, Raiffeisen Bank anticipeaza un curs de 3,95 lei/euro la final de an, dar nu exclude ca tensiunile politice sa induca presiuni de depreciere asupra leului, ceea ce ar putea ameninta si nivelul anticipat de banca pentru finalul de an.

ING Bank Romania si-a revizuit recent in crestere prognoza de curs pentru sfarsitul lui 2010, de la 4,1 lei/euro la 4,2 lei/euro.

Dolarul mai are loc de apreciere in raport cu euro, se poate ajunge chiar la paritate

Tot marti, leul a atins minimul istoric fata de dolar, cursul oficial urcand la 3,5496 lei/dolar. Dolarul a continuat astfel tendinta continua de apreciere in raport cu moneda americana, trend urmat inca de la finele anului trecut. Deprecierea monedei nationale fata de cea americana este o urmare a scaderii euro fata de dolar, deoarece leul se raporteaza la dolar prin intermediul euro.

Dealerii citati sustin ca inca mai este loc de apreciere pentru dolar, luand in calcul tensiunile cu care se confrunta acum intreaga Europa, si care destabilizeaza puternic moneda europeana.

„Multi analisti sunt de parere ca dolarul va egala euro in curand, iar altii anticipeaza ca nivelul la care se va ajunge la fi de 1,15 dolari/euro, fata de 1,19 dolari/euro, cat este in prezent”, a declarat un dealer.

Narcis Noaghe sustine ca, desi dolarul a descris o tendinta continua de apreciere in ultimele luni, aceasta s-a temperat in ultimele zile.