- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

East Capital: Bancile romanesti listate sunt prea scumpe

22 Jan, 13:05 • Redactia DailyBusiness
Actiunile bancilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt supraevaluate, in comparatie cu cele listate pe pietele din jur, cum ar fi Serbia sau Turcia, considera presedintele companiei suedeze de administrare a investitiilor East Capital, Per Hakanson.
East Capital: Bancile romanesti listate sunt prea scumpe

„East Capital a avut plasamente in banci romanesti listate, insa am renuntat la ele si nu intentionam sa le reluam in viitorul apropiat” a declarat Hakanson, citat de NewsIn.

Bancile romanesti se tranzactioneaza, in prezent, la niveluri ale pretului de peste 20 de ori mai mari decat profiturile nete. BRD-SocieteGenerale, cea mai mare banca listata la Bursa se tranzactioneaza la un PER (pret raportat la profitul pe actiune) de 24, iar Carpatica are un PER de 32, potrivit datelor disponibile pe Bursa. Cele mai supraevaluate sunt actiunile Bancii Transilvania, cu un PER curent de 36.

Unii analisti sustin ca PER-ul ridicat se datoreaza perspectivelor bune de crestere din sectorul bancar romanesc, insa investitorii straini isi fac si alte calcule.

[quote=Per Hakanson, presedinte East capital]Marii investitori nu sunt interesati doar de analizele privind pespectivele de crestere a randamentelor ci in primul rand de lichiditate si diversitate[/quote]

„Marii investitori nu sunt interesati doar de analizele privind pespectivele de crestere a randamentelor ci in primul rand de lichiditate si diversitate. Investitorii straini trebuie sa aiba siguranta ca piata nu va fi destabilizata prin intrari si iesiri mici de capital si de asemenea este nevoie de o oferta mai are de titluri de valoare, pentru diversificarea investitiilor”, a explicat Hakansson.

In opinia presedintelui East Capital, unul dintre dezavantajele pietei romanesti de capital este acela ca free-float-ul este foarte limitat iar capitalizarea este foarte concentrata, desi exista un numar relativ mare de emitenti. Totodata, pe piata romanesca sunt prea putine oferte publice initiale.

In Polonia, de exemplu, in ultimii ani, au fost circa 50 de oferte publice initiale pe an. Listarea copaniilor importante face sa sporeasca interesul si pentru titlurile societatilor care sunt deja pe piata de capital.

Lichiditatea mica si numarul mic de emitenti blocheaza potentialul de dezvoltare al pietei romanesti de capital investitorii straini importanti confruntandu-se, de exemplu, cu problema pragului maxim de detinere de 1% la SIF-uri, sustine presedintele East Capital.

„Asteptam cu mare interes listarea Fondului Proprietatea, si ne-am dori de asemenea, sa fie mai multe actiuni blue-chips la BVB”, a precizat Hakansson.

[quote=Per Hakanson, presedinte East Capital]Intentionam ca in urmatorii ani sa ajungem sa triplam nivelul plasamentelor noatre in Romania[/quote]

Din alte puncte de vedere, insa, piata romanesca de capital prezinta o suma de avantaje pentru investitori. Acestea tin mai ales de ritmul de crestere economica al tarii si de recenta aderare a Romaniei la UE. Astfel, Romania dispune de o forta de munca performanta, nivelul salariilor si al taxelor este destul de scazut, iar creditul de consum este in continua urcare data fiind si cresterea puterii de cumparare si a apetitului pentru consum ale populatiei.

„In Romania, East Capial a investit 3% din totalul activelor fondului sau global de investitii, East Capital Eastern European Fund si intentionam ca in urmatorii ani sa ajungem sa triplam nivelul plasamentelor noatre in Romania”, a precizat Hakansson.

Potrivit acestuia, sectorul imobiliar va fi una dintre vedetele pietei de capital in urmatorii ani, si de asemenea sectorul de retail ca si acela al turismului.

In raport cu dimesniunile tarii si cu ritmul dezvoltarii economice, numarul de companii cotate la Bursa in Romania este insuficient. Societatile pot deveni mai atractive pentru investitori daca isi asuma riscul de a se lista pe bursele din strainatate. Avem aici exemplul Kazacstan-ului care, desi nu este membra a UE, a avut anul trecut patru oferte publice initiale la Bursa din Londra, finalizate cu succes, a mai spus Hakansson.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele est europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde euro.

East Capital administreaza fondurile East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

In Romania, investitiile East Capital se ridica la peste 115 mil. euro, sumele fiind investite in principal in titluri Petrom, Impact si actiuni apartinand societatilor de investitii financiare.