- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Erste: Romania va avea cea mai mare crestere din zona in 2009

08 Jan, 16:18 • Redactia DailyBusiness
Romania va avea ce mai mare crestere economica in randul tarilor din Europa Centrala si de Est in acest an, de 4%, urmata de Serbia, cu 3,5% si Rusia, cu 3%, conform analistilor Erste Bank.
Erste: Romania va avea cea mai mare crestere din zona in 2009

Ungaria va intra in acest an in recesiune, economia tarii urmand sa scada fata de 2008 cu 1,2%, se arata in raportul „CEE – Strategii”, elaborat de grupul bancar.

Pentru anul viitor, Erste vede de asemenea Romania pe primul loc in zona la crestere economica, cu 5,4%, locul 2 in clasament fiind ocupat de Polonia, cu 4,4% si de Rusia cu 4,3%.

In opinia analistilor Erste, cele mai multe tari din zona Europei Centrale si de Est, cu exceptia Ungariei si Ucrainei, ar putea sa inregistreze cresteri economice mai mari decat cele ce vor fi consemnate la nivelul zonei euro, ceea ce arata ca statele ECE ar putea fi o destinatie buna pentru investitii.

In plus, remarca analistii Erste, dobanzile cheie la nivelul tarilor din aceasta sunt destul de mari, asa incat se poate spune ca bancile centrale de aici au destula „munitie” pentru a lupta impotriva recesiunii.

In ceea ce priveste evolutia monedelor tarilor din zona, cel mai promitator parcurs este de asteptat sa il aiba zlotul, care are sanse sa se aprecieze puternic fata de euro in perioada urmatoare. In schimb, leul ar putea urma o evolutie contrara, data fiind reticenta investitorilor fata de moneda, cauzata de nivelul mare al deficitului de de cont curent raportat la produsul intern brut (PIB).

In ceea ce priveste evolutia preturilor, Erste estimeaza ca in acest an inflatia va fi in Romania de 5,7%, nivel ce se situeaza in media tarilor din zona. Cea mai inalta valoare a indicelui este preconizata de analistii bancari in Rusia, de 10,8%, iar cea mai mica in Cehia, de 2,8%.

Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea cobori in acest an la 12%, dar cel bugetar va depasi din nou nivelul de 3%, urmand sa se situeze la 4% din PIB, preconizeaza analistii citati.