- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Indicele ROBOR a scăzut, dar cu toate acestea, ratele bancare nu se ieftinesc. Care este explicația

26 Feb, 11:27 • Lupu Alexandra
Chiar dacă indicele ROBOR a scăzut, ratele bancare ale românilor rămân aceleași. Iată care sunt explicațiile specialiștilor.
Indicele ROBOR a scăzut, dar cu toate acestea, ratele bancare nu se ieftinesc. Care este explicația

Indicele ROBOR a scăzut vineri la 7% (de la 7.02%), spune stiripesurse.ro. Cu toate acestea, ratele bancare ale românilor rămân aceleași. Directorul de comunicare al BNR a dat o declarație în acest sens, menționând că impactul va fi infim. Așadar, persoanele care au credite bancare nu au încă un motiv de bucurie.

Indicele ROBOR a scăzut

Pe parcursul zilei de vineri a fost anunțată scăderea indicelui ROBOR. Acesta a ajuns de la 7.02 la 7%. Întrebat despre impactul micșorării asupra ratelor pe care românii le au la bănci, Dan Suciu a menționat că acesta va fi infim. Directorul de comunicare al BNR a declarat că scăderea este mult prea mică la momentul actual. Cu toate acestea, Suciu a subliniat că ratele vor ajunge să scadă suficient, însă doar în momentul în care și rata inflației va fi mai mică.

„Deocamdată scăderea e mică, nu putem spune decât că nu mai cresc ratele care se calcuează în funcție de ROBOR”, spune Suciu.

„Va mai dura până când scăderea inflației va fi consistentă, iar apoi vor putea scădea și ratele, suficient cât românii care au credite să simtă această scădere”, completează directorul de comunicare al BNR.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al BNR anunță ce s-a întâmplat cu banii românilor pe timpul războiului din Ucraina. Cu cât a crescut rata pentru un credit în România și ce va urma în 2023

Irina Chițu a explicat că ratele vor rămâne aceleași pe tot parcursul acestui an. Directorul Finzoom nu consideră că vor exista scăderi abrupte ale indicelui, ba mai mult de atât, nivelul acestuia va fi menținut în continuare.

ROBOR
ROBOR

„ROBOR 3M a ajuns la valoarea din vara anului trecut, deci ratele se vor reduce ușor, înapoi spre valoarea din acea perioadă (iunie – iulie 2022): Însă vor rămâne cam la acest nivel (6-8% tot anul 2023, dacă BNR nu mai modifică dobâmda cheie).

În niciun caz nu vom vedea scăderi de ROBOR abrupte, precum a crescut (ROBOR 3M a crescut în 2022 de la 4% în aprilie, la 5% în mai, la 6% în iunie, 7% în iulie, 8% în August. Dar ratele se modifică din trei în trei luni, deci creșterea a fost bruscă, cu cel puțin 3 pp pentru toată lumea)”, spune Irina Chițu.

Guvernatorul BNR a precizat că banca centrală este într-un conflict cu inflația, dar instituția nu uită de importanța stabilității financiare și a prețurilor. Mugur Isărescu a declarat că statul român este mai bine poziționat decât media europeană, și de asemenea, acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante este una mult mai bună.

Vezi și: Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR