- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Italienii si maghiarii s-au inghesuit sa deschida afaceri in Romania in mai

23 Jul, 14:50 • Redactia DailyBusiness
Investitorii italieni si maghiari sunt cei mai activi din Romania, dupa numarul de societati cu capital mixt inmatriculate in luna mai a acestui an, conform unui raport publicat de Institutul National de Statistica (INS).
Italienii si maghiarii s-au inghesuit sa deschida afaceri in Romania in mai

De la inceputul anului pana in luna mai au fost inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului 5.600 de societati comerciale noi, cu o participare straina insumand 1,9 miliarde euro.

Din cele 1.098 societati cu capital mixt inregistrate in luna mai, 203 firme (18,5%) au fost cu participare italiana, fapt care ii plaseaza pe investitorii italieni pe primul loc ca numar de companii nou-infiintate. Investitorii italieni au subscris la capitalul firmelor infiintate in mai suma de 128.000 de euro, care ii situeaza pe locul 10 in functie de sumele investite.

Investitorii maghiari sunt actionari la 129 de societati (11,7% din total) cu capital mixt din Romania, contribuind cu 58.000 de euro la valoarea capitului varsat al companiilor, fiind pe locul al doilea ca numar de societati nou-infiintate, la care sunt asociati.

Dupa valoarea capitalului social subscris, cei mai mari investitori in luna mai au fost olandezii, care au contribuit cu 3,2 milioane de euro la capitalul societatilor nou-deschise din Romania, suma reprezentand 37,31% din valoarea totala a capitalurilor subscrise de catre nerezidenti, in luna mai. La o distanta considerabila, se afla cipriotii, care au investit 1,5 milioane euro doar in luna mai, reprezentand 18% din investitiile in societatile mixte din Romania.

Cele mai multe companii cu capital mixt, strain si roman, au fost infiintate in Bucuresti si au totalizat un numar de 393, reprezentant 36% din totalul firmelor deschise in luna mai. Pe locul al doilea, cu 71 de unitati, s-a plasat judetul Timis.

Ca investitie, tot Bucurestiul a atras cele mai mari capitaluri straine, totalizand 4,1 milioane de euro, fiind urmat de Mures, ce a colectat in luna mai 235.000 de euro din partea partenerilor straini.