- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 25 ianuarie. BNR face anunțul zilei pentru românii care au credite în LEI

25 Jan, 11:07 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță ROBOR 25 ianuarie. Iată ce se întâmplă cu creditele românilor în a patra zi a săptămânii.
ROBOR 25 ianuarie. BNR face anunțul zilei pentru românii care au credite în LEI

ROBOR 25 ianuarie. Conform datelor prezentate de Banca Națională a României, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,13%, de la 6,14%. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,16%, de la 6,17%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

ROBOR 25 ianuarie

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Poți citi și: Facturile la gaz cresc din cauza gerului din România. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru încălzirea locuinței în ianuarie 2024

ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate):

ROBOR reprezintă rata dobânzii la care băncile din România își acordă credite reciproc în lei pe piața interbancară.
Este calculat ca o medie a dobânzilor la care un grup de bănci sunt dispuse să împrumute bani între ele.
ROBOR este utilizat ca referință pentru stabilirea dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă în lei, precum creditele ipotecare sau cele de consum.

ROBOR
ROBOR

IRCC (Indicele Robor Credit Consumer):

IRCC este un indice derivat din ROBOR și reprezintă rata dobânzii la care băncile acordă credite cu dobândă variabilă consumatorilor. A fost introdus pentru a reglementa mai bine costurile creditelor și pentru a oferi o transparență mai mare consumatorilor.
IRCC include ROBOR la 3 luni și o marjă fixă adăugată de către banca creditoare. Aceasta este rata efectivă a dobânzii percepută de către bancă la creditele cu dobândă variabilă.

Fluctuațiile în ROBOR pot influența costul creditelor pentru consumatori și pot avea impact asupra ratelor lunare de rambursare ale acestora. Este important să fii conștient de aceste rate și de modul în care acestea pot varia în funcție de evoluțiile pe piața interbancară.

Ai mai putea citi: Harta salariilor minime în toată lumea. Pe ce loc se află România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult