- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Standardele duble de contabilitate bulverseaza piata de leasing

13 Mar, 00:01 • gecad.net
2008 ar trebui sa fie primul an in care firmele de leasing isi vor raporta situatiile financiare dupa un standard unic, si nu dupa doua tipuri de norme, ca pana acum. Blocajul legislativ pune insa piedici implementarii standardelor unice, ceea ce bulverseaza piata, sustin reprezentantii firmelor de profil.
Standardele duble de contabilitate bulverseaza piata de leasing

Pana in 2008, firmele de leasing au folosit pentru raportarea rezultatelor fiannciare atat standardele conforme cu IFRS (standardele financiare internationale de raportare contabila), ce se regasesc in ordinul 5/2006 al BNR, cat si pe cele romanesti, specificate in ordinul 1725/2005 al Ministerului Economiei si Finantelor.

„De cativa ani pledam pentru un standard unic de raportare contabila la nivelul firmelor de leasing. Ordinul BNR, care respecta aproape in totalitate principiile IFRS, este cel mai potrivit pentru activitatea companiilor financiare. Cu toate acestea, si acest Ordin intrat deja in vigoare, se afla in proces de amendare la MEF care se concentreaza pe aspectele comerciale si fiscale, in timp ce actualul Ordin 5, sustinut de Banca Centrala, este construit pe principii de prudentialitate”, a spus pentru DailyBusiness Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB).

Implicatiile acestei intarzieri in decizia legiuitorului sunt destul de mari, in conditiile in care institutiile financiare nebancare au investit deja in softuri speciale care permit calcularea rezultatelor financiare conform ordinului BNR, iar valoarea investiei s-a ridicat in fiecare caz de la zeci la sute de mii de euro.

„Daca exista un proiect de modificare, acesta ar trebui publicat cat mai repede, asa incat firmele sa vada ce adaptari pot face sistemelor informatice. Oricum, speram ca 2008 sa fie primul an in care companiile de leasing sa isi prezinte rezultatele financiare dupa un standard unic”, a conchis secretarul general al ALB.

Actori ai pietei de leasing, care incearca sa se adapteze normelor de contabilitate impuse de ordinul bancii centrale sustin ca „este prea devreme pentru a putea arata care sunt avantajele alinierii la politicile contabile impuse de BNR in raport cu cele ale ministerului finantelor”, dupa cum a declarat pentru DailyBusiness Livia Cozma, Director Economic Adjunct BCR Leasing.

Aceasta sustine ca ordinul BNR are carente care permit cu greu firmelor de leasing sa realizeze raportarile contabile, fara a preciza insa daca aceste lipsuri ar putea fi acoperite de prevederile proiectului ce se afla in curs de aprobare la Finante.

Livia Cozma sustine ca „principala problema, in momentul de fata, este faptul ca nu exista instructiuni clare din partea BNR in ceea ce priveste raportarea anuala a exercitiului financiar pe 2007 (formulare de raportare, termen)”.

„In aceeasi situatie se afla si facturarea redeventelor de leasing care, ca urmare a necesitatilor de raportare a expunerii brute, implica dezvoltarii costisitoare ale sistemelor de evidenta contabila, precum si procedura de contabilizare a operatiunilor care genereaza risc de schimb”, conchide Cozma.

Valoarea reala a pietei de leasing, greu de estimat

In 2007, una din problemele ridicate de folosirea concomitenta a celor tipuri de standarde a fost aceea ca valoarea pietei de leasing a fost estimata diferit de reprezentantii pietei si banca centrala, susitne Ahciarliu. ALB a indicat o valoare a activelor finantate de circa 5 miliarde de euro, iar banca centrala o suma mai mare cu 20%, respectiv 6 miliarde euro.

„Este suprinzator ca exista aceasta diferenta, intrucat ALB concentreaza aproape 92% din piata de leasing, ori datele raportate de presedintele ALB si cele ale BNR indica o diferenta de aproape 20%, ceea ce ar insemna ca acele opt procente din piata care nu se afla in evidenta ALB ar fi generat afaceri foarte mari in 2007”, a spus Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB.

Ahciarliu sustine ca discrepanta vine din faptul ca in cursul anului 2007 companiile au folosit cele doua standarde diferite de raportare contabila, existand diferente mari intre raportarile facute dupa cele doua tipuri de standarde.