- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ULTIMĂ ORĂ! Mugur Isărescu, prognostic asupra inflației! Schimbare majoră a situației!

15 Feb, 15:09 • Polojan Tudor
Guvernatorul Băncii Naționale schimbă cursul inflației. Ultimul prognostic al acestuia este diferit față de cel de azi.
ULTIMĂ ORĂ! Mugur Isărescu, prognostic asupra inflației! Schimbare majoră a situației!

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a făcut anunțul momentului în legătură cu rata inflației. Acesta a redus prognoza de inflație la 7% pentru anul 2022. Potrivit acestuia, în anul 2024, inflația va scădea până la 4,2%, scrie stiripesurse.ro.

La ultimul raport pe care BNR îl făcea asupra inflației, în decembrie anul trecut, aceasta prognoza o scădere a inflației de până la 11,2% până la finalul anului în curs. Se pare că, spre satisfacția tuturor, rezultatele vor fi mult mai bune.

Mai citește și: Câți bani au luat românii de la bănci în 2022. Record istoric de credite. Cifrele vor crește și anul acesta

BNR reduce prognoza inflației/ sursa foto: portocalamecanica.ro
BNR reduce prognoza inflației/ sursa foto: portocalamecanica.ro

Ce loc ocupă România în clasamentul inflației

Mugur Isărescu a făcut o remarcă în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o miercuri legată de poziția României în clasamentul Uniunii Europene al ratei inflației. Țara noastră și-a îmbunătățit rezultatele, astfel că am ajuns să ocupăm locul 9 din 27.

Lucrurile care au dus la reducerea tendințelor de urcare a ratei inflației sunt scăderile prețurilor din domeniul energetic, cotația petrolului Brent dar și aprecierea leului în fața dolarului și schemele de sprijin acordate de către Guvernul României. Consumul, de asemenea, a subliniat guvernatorul, a arătat tendințe de scădere, la fel și salariul mediu, dar și creșterea investițiilor care a susținut cererea agregată.

Deficitul de cont curent trebuie redus treptat, este de părere oficialul BNR. Acesta a ajuns în momentul de față la aproximatic 10% din produsul intern brut al țării, creându-se în acest fel o situație similară cu cea din prioada crizei financiare 2007-2008.

În condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare, politica monetară și-a dus misiunea la bun sfârșit, pentru moment, mai spune Muhur Isărescu. Banca Națională va menține în continuare o politică monetară adecvată care, se pare, nu exclude o scădere a dobânzii de referință dat fiind faptul că rata inflației se va apropia de nivelul ratei de politică monetară.

Te-ar mai putea interesa și: În timp ce românii îndură sărăcia, Parlamentarii au găsit o nouă cale prin care sa își mărească salariile. Ce venituri lunare vor avea aceștia

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult