- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UNSICAR: Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este dezastruoasa in forma prezenta

20 Jan, 15:01 • Redactia DailyBusiness
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este dezastruoasa in forma prezentata si va crea mari probleme societatilor care constribuie la constituirea Pool-ului, a declarat marti Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR.
UNSICAR: Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este dezastruoasa in forma prezenta

„Partea proasta este ca statul nu va mai acorda ajutoare, iar pagubitii vor merge la asiguratori, care vor da din colt in colt. Se va compromite intreaga idee de asigurare, pentru ca nu vor sti cum sa instrumenteze daunele”, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), citat de NewsIn.

El si-a exprimat speranta ca normele de aplicare a legii sa fie mai clare decat legea in sine.

„Este dezastruoasa (legea asigurarii obligatorii pentru locuinte n.r.) in forma in care este prezentata. Cred ca acest proiect, care in momentul de fata exista numai in Turcia, nu va avea niciun rezultat”, a mai spus Andriescu.

Dimpotriva, el considera ca acest proiect va crea mari probleme si in cadrul organizarii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), dar si societatilor de asigurare implicate, in ce priveste lichidarea daunelor.

Andriescu crede ca aceasta lege ar putea sa creeze o antipatie fata de asigurari, in general.

„Vor fi zeci de mii de oameni care vor ramane fara slujbe si care nu vor avea de unde sa plateasca asigurarea de locuinte obligatorie”, a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari.

Boris Schneider, director general la Asirom, a afirmat ca sunt multe aspecte care trebuie clarificate in ce priveste legea, insa considera ca actul normativ in sine este o idee buna, chiar daca modul in care este construita nu reprezinta cea mai buna solutie.

PAID se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

La formarea Pool-ului vor participa doar asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionati in ultimii 2 ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A, valoare pe care unii jucatori din piata o considera prea mica.

Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B – o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala in 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte. Asigurarea urmeaza sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.