- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vești noi din domeniul bancar! Filialele Alpha Bank și UniCredit se vor contopi și vor crea a treia cea mai mare bancă din România

23 Oct, 11:17 • Fundeanu Madalina
Alpha Bank și UniCredit anunță că au fost de acord în privința principalelor condiții financiare pentru fuziunea dintre filialele din România ale celor două grupuri. Fuziunea va avea ca rezultat a treia bancă ca mărime de pe piața locală.
Vești noi din domeniul bancar! Filialele Alpha Bank și UniCredit se vor contopi și vor crea a treia cea mai mare bancă din România

Alpha Bank și UniCredit anunță azi că au fost de acord în privința principalelor condiții financiare pentru fuziunea dintre filialele din România ale celor două grupuri, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional, potrivit Economedia. Oficialii UniCredit spun că fuziunea va avea ca rezultat a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active. Fuziunea a fost anterior semnalată de Bloomberg.

Fuziunea Alpha Bank și UniCredit va aduce a treia cea mai mare bancă din România

Conform termenilor stabiliți, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Se anticipează faptul că tranzacția va fi finalizată în decursul anului 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

Astfel, tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al activelor totale. Fuziunea va aduce la un loc două entității complementare, atât UniCredit Bank Romania cât și Alpha Bank România, ce va deține o poziție solidă în segmentele de corporate și de retail, și în urma ei va rezulta o instituție financiară puternică care va fi mai bine poziționată pentru a-și deservi clienții și pentru a crea noi oportunități de creștere pe piața românească.

În premieră în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieței. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susțină economia românească mai bine, ci și să pună pe primul plan nevoile clienților și al acelor comunități în care își desfășoară activitatea.

Ca urmare a tranzacției, clienții Alpha Bank România vor avea acces la o gamă mai largă de produse și servicii, transmite Alpha Bank.

Te-ar putea interesa și: Posibilitatea de a dispune de moneda digitală euro devine tot mai reală. Banca Centrală Europeană avansează proiectul!

Alpha Bank & UniCredit
Alpha Bank & UniCredit

Anunțul făcut de UniCredit

UniCredit S.p.a. („UniCredit”) anunță, de asemenea, astăzi că a convenit condițiile economice cheie pentru fuziunea UniCredit Bank S.A. cu Alpha Bank România S.A., urmând a crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active.

„Fuziunea va reuni două francize complementare, ambele cu istorii lungi, relații și expertiză în această țară cu creștere economică importantă. În special, pozițiile existente ale UniCredit Bank și Alpha Bank atât în segmentul corporativ, cât și în cel de retail le vor crește în viitor poziția comună”, transmite grupul bancar.

Această tranzacție permite UniCredit să-și sporească prezența în România, o țară cheie pentru amprenta sa geografică, consolidându-și și mai mult nu numai angajamentul local, ci și pe cel față de regiunea mai largă, Europa Centrală și de Est, în ansamblu, spun reprezentanții băncii.

„Banca nou creată va fi bine poziționată pentru a crea noi oportunități de creștere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit față de clienții săi și comunitățile în care operează, precum și extinderea potențialului pentru angajații săi și ai Alpha Bank prin accesul la 14 piețe.

Ambele părți vor asigura continuitate și o calitate înaltă a serviciilor clienților și angajaților lor pe parcursul perioadei de tranziție, concentrându-se pe stabilitate și transparență pe măsură ce procesul de fuziune progresează”, este anunțul transmis de către UniCredit.

„Aceasta este prima achiziție pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potențialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România și în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienților noștri, actuali și viitori, ci și angajaților ambelor instituții. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni și știu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat”, a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.

„Această achiziție este o dovadă a angajamentului UniCredit față de creșterea calității și a excelenței fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru și a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit și sunt încrezător că acesta este începutul unei povești de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est”, a completat Orcel.

Perfectarea tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obținerii aprobărilor corporative pentru fuziune și a tuturor aprobărilor și acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurența.

La finalizare, se așteaptă ca Alpha Bank să dețină 9,9% din capitalul social al entității combinate și să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

Recent, Bloomberg a anunțat că UniCredit a înaintat o ofertă către Fondul elen de stabilitate financiară pentru a cumpăra toate acțiunile pe care fondul le deține în prezent la Alpha Bank, adică 9%, potrivit unui document depus la bursă de creditorul elen.

Vezi și: O bancă din România vinde tot. Milioane de români au credite la această instituție