- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

CE nu cedeaza: Procedura de infringement impotriva Romaniei in \”cazul ANC\”

29 Jan, 15:07 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana a lansat procedura de incalcare a tratatului de aderare impotriva Romaniei (infringement) in ceea ce priveste independenta autoritatii nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor - ANC (fost ANRCTI), oficialii UE considerand ca guvernul Tariceanu a incalcat independenta institutiei "in mod foarte grav".
CE nu cedeaza: Procedura de infringement impotriva Romaniei in \cazul ANC\

„Decizia guvenului Romaniei din 2008 de a inlatura pe presedintele autoritatii nationale de telecomunicatii, dupa ce Curtea de Apel a suspendat aceasta hotarare, precum si restructurarea si redenumirea autoritatii, constituie, in viziunea Comisiei Europene, grave incalcari ale independentei institutiei”, se arata pe pagina oficiala a UE.

Astfel, Romania este somata de catre autoritatile UE sa rezolve cat mai rapid aceasta problema. Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare formala care reprezinta un prim pas pentru lansarea procedurii de infringement, sub Articolul 226 al Tratatului cu Comisia Europeana.

Independenta autoritatilor de reglementare sunt „scheletul” pe care se bazeaza legile telecom din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, a aratat Viviane Reding, comisar pe segmentul telecom in cadrul UE.

„Este ingrijorator faptul ca guvernul unui stat membru a trecut peste sentinta data de o curte de justitie, cu atat mai mult cu cat acest lucru nu este o premiera in Romania”, a spus comisarul european.

„Ceea ce s-a intamplat este impotriva legilor pe care se bazeaza Uniunea Europeana. Apelez la autoritatile romane pentru a asigura independenta si stabilitatea autoritatii de reglementare in domeniul telecom si imi ofer serviciile pentru a ajuta sa aducem ANC-ul in linie cu legile Uniunii, in acest sens comunicand in special cu Gabriel Sandu, noul ministru de resort”, a adaugat Reding.

Comisia a mai trimis doua scrisori de avertizare, pe 19 septembrie si una pe 14 octombrie 2008, pentru a avertiza guvernul de atunci asupra importantei actului savarsit. Cu toate acestea, raspunsurile oferite de Karoly Borbely, ministrul de atunci, au fost caracterizate ca fiind „nesatisfacatoare”.