- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Premiera: Cititoarele electronice de carti intra oficial in Romania

10 Dec, 00:03 • emanuel.ceciu
Compania autohtona Skin, importator si distribuitor de produse IT, va aduce in premiera in mod oficial in Romania un model de e-book reader, "pe o piata locala incipienta si imprevizibila", a declarat pentru DailyBusiness.ro Maria Botan, category sales manager la Skin.
Premiera: Cititoarele electronice de carti intra oficial in Romania

Primul model de e-book reader care intra oficial in Romania este iRiver Story, un dispozitiv electronic de citire de carti lansat la inceputul lunii noiembrie de compania coreeana iRiver.

In Romania mai exista cateva mii de astfel de dispozitive, predominant marca Sony, cumparate din strainatate. Lansarea unui astfel de echipament pe cai oficiale presupune insa acordarea de garantie in Romania, au precizat reprezentantii Skin.

Romania este una dintre primele tari din lume unde acest model de e-book reader va fi introdus in mod oficial. Incepand de saptamana viitoare produsul se va gasi initial exclusiv in magazinul online eMag.ro. Ulterior, acesta va fi lansat si in lanturile Diverta sau magazinele Humanitas, in special in Bucuresti.

Ca si Amazon Kindle, cititorul de carti electronice corean dispune de o tastatura QWERTY. Lipseste insa modulul wireless pentru descarcarea de pe Internet a cartilor, acestea descarcandu-se prin USB sau prin carduri SD/SDHC. iRiver Story suporta fisiere PDF, TXT, E-Pub, e-comics, precum si cele realizate cu suita Microsoft Office (Word, Excel si PowerPoint). iRiver Story are si functii de inregistrare si de MP3 player. Memoria interna este de 2 Gb, putand fi marita prin carduri SD.

Pretul de achizitie pe piata locala este de 260 euro (1.100 de lei), peste pretul produsului in Coreea, de 200 euro (850 lei).

Initial, Skin a adus in Romania 200 de bucati iRiver Story, estimand ca le va comercializa pana cel tarziu in luna februarie 2010. Pentru aceste 200 de bucati, Skin ofera gratuit si 100 de titluri in limba romana, printre care Craii de Curte Veche, Cronica de familie sau Enciclopedia Britanica.

„Piata din Romania este extrem de mica, sunt doar cateva mii de oameni care folosesc e-book readere, in special de la Sony. Este bine ca suntem primii care aduc oficial acest tip de produs in Romania, dar totodata ne asumam si riscuri, ca deschizatori de drum”, spune Maria Botan de la Skin, care considera totodata ca numarul romanilor ce vor avea un cititor de carti electronic va fi de cateva zeci de mii la finele lui 2010.

„e-book readerele se adreseaza unui segment de piata destul de imprevizibil – tineri pasionati de lectura dar totodata si de tehnologie. Criza economica nu usureaza vanzarea lor, dar, din semnalele pe care le avem noi din piata, interesul este destul de mare”, a continuat Botan.

Titluri pentru iRiver Story se pot downloada in prezent de pe doar cateva site-uri, printre care Polirom, eScoala, Unibook sau CarteDigitala.ro. In curand se va lansa un nou site specializat pe download de carte digitala – LibrariaDigitala.ro. Unele titluri sunt gratuite in timp ce altele costa in general intre 1 si 7 euro.

Va deveni iRiver Story jucatorul dominant pe piata locala, in fata Kindle sau cititoarelor de la Sony?

Din toamna acestui an, Amazon a facut disponibil cititorul de carti Kindle si in Romania, cu posibilitatea de a downloada carti de pe portalul de comert electronic american. Totodata, Sony era o prezenta deja cunoscuta pe piata din Romania, cititoare electronice putandu-se achizitiona din mai multe tari europene. Cu ce vine in plus iRiver Story?

„In primul rand mizam pe faptul ca romanii nu sunt mari cumparatori online, sunt inca reticenti in a folosi Internetul pentru a cumpara produse, a downloada contra cost carti electronice. De asemenea, pretul iRiver Story este mic fata de alte cititoare si nu este de neglijat nici garantia oferita de Skin, de 12 luni”, subliniaza oficialul companiei autohtone, firma cu afaceri de 30 mil. euro la nivelul lui 2008.

Pe de alta parte, reader-ul oferit de Amazon beneficiaza de Internet wireless, lucru considerat de multi ca fiind un atu. „Parerea mea este ca in cazul cititoarelor electronice Internetul wireless nu s-a dovedit foarte folositor. Din contra, cunoastem scandalul retragerii cartii 1984 de pe e-book readerele Amazon, fara consimtamantul utilizatorilor”, mai spune Maria Botan.

Aceasta considera ca intreaga piata de e-book readere „va exploda” in viitor, inclusiv in Romania.

Conform unui studiu GfK din aceasta vara, in 2009 se vor comercializa la nivel global circa 2 milioane de cititoare electronice, in 2012 numarul acestora ajungand la 11 milioane si o piata in valoare de 2,5 miliarde de dolari. Pana in 2013, piata va creste la o valoare de 8,9 miliarde de dolari, conform companiei de cercetare.

Pentru Romania nu exista in prezent niciun studiu oficial privind piata de e-book readere. „Tine foarte mult de edituri sa transforme cartile in formate acceptate de cititoarele de carti electronice. Acestea vor deveni si generatoare de venituri pentru editori”, spune Botan, care foloseste de doua luni, in paralel cu „cartile traditionale”, e-book readere. „Sunt utile mai ales in excursii, plecari cu avionul sau trenul. In loc sa car Razboi si Pace, roman pe care il citesc acum, in volumul greu si cartonat, mai bine il pun pe cititor electronic”.

Chiar daca introducerea produsului iRiver nu va ridica in mod consistent afacerile firmei Skin in 2010, oficialii companiei autohtone considera ca este o nisa cu mare potential pe viitor mediu si lung, „pe care merita sa fim prezenti”. „Practic, gadget-uri de genul acesta, ca si binoclurile Nikon de exemplu, in prima faza ajuta la cresterea profitabilitatii, la rotunjirea veniturilor”, spune Maria Botan.

Oficialii Skin estimeaza ca pe 2009 vor inregistra venituri similare cu cele inregistrate in 2008, de circa 30 mil. euro. Anul acesta, Skin a mai adaugat in portofoliu produse Philips si Logitech.