- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

ATVRom: Numarul ATV-urilor vandute in Romania se dubleaza in 2008

04 Apr, 00:01 • elena.olteanu
Ovidiu Bogdan, directorul ATVRom, firma importatoare de ATV-uri care detine circa 50% din piata, conform estimarilor proprii, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness despre tendintele acestei piete, zonele in care se inregistreaza cele mai mari vanzari si motivele care descurajeaza afacerile care vizeaza inchirierea acestor produse.
ATVRom: Numarul ATV-urilor vandute in Romania se dubleaza in 2008

DailyBusiness

: Cum arata piata de ATV-uri din Romania, din punct de vedere cantitativ?
Ovidiu Bogdan: In 2007, s-au vandut circa 3.000 de unitati pe piata romaneasca, iar pentru 2008, estimez ca piata va intregistra o crestere de circa 100%, la 6.000 de unitati.

DB:Ca valoare, cum va evolua piata ATV-urilor in 2008?
OB: Nimeni nu a realizat un calcul exact al valorii pietei, dar dat fiind faptul ca anul trecut s-au vandut circa 3.000 de ATV-uri, la un pret mediu de 5.000 de euro, piata poate fi estimata la circa 15-16 milioane de euro. In 2008 va creste cu minim 50%.

DB: De unde aceasta diferenta intre cresterea numarului unitatilor vandute si cresterea valorica, in 2008?
OB: Deoarece numarul de ATV-uri ieftine, de pana in 3.500 de euro, vor avea o pondere a vanzarilor mai mare decat a celor cu preturi de peste 10.000 de euro.

DB: Vanzarile sunt constante tot timpul anului?
OB: 2-3 luni pe an vanzarile merg mai slab, dar se compenseaza cu restul anului.

DB: In ce luni se inregistreaza o cerere mai mare?
OB: Incepand din martie si pana in august cererea este foarte mare, dupa care si in noiembrie-decembrie avem un numar mai mare de cereri. In decembrie cele mai multe cereri se inregistreaza din partea pensiunilor din zonele montane, care comanda circa 5 unitati deodata. Nu cred ca mai exista pensiune la munte fara ATV-uri.

DB: Din ce zone vin cele mai multe cereri? Bucuresti sau zonele montane?
OB: Surprinzator, din Bucuresti. Aici cererea este cu minim 50% mai mare, fiind vandute circa 800 de unitati anual.

DB: De ce?
OB: Deoarece foarte multe firme din Bucuresti cumpara in leasing aici si le folosesc in regim de inchiriere in zonele montane.

Inchirierile de ATV-uri s-au dovedit nerentabile

DB: Aveti in cadrul companiei si ATV-uri in regim de inchiriere?
OB: Am avut. In urma cu 2 ani am incercat aceasta afacere, dar s-a dovedit nerentabila, nu din punct de vedere al cererii ci din cauza asigurarilor in caz de accident si a ratei mari de furturi. Stiu circa 4-5 persoane care au incercat acelasi gen de afacere cu rezultate asemanatoare.

DB: Intre ce valori sunt cuprinse preturile ATV-urilor?
OB: Cel mai ieftin este circa 3.500 de euro pentru marca Linhai, iar cel mai scump ATV comercializat de noi este un Bombardier de 13.500 de euro.

DB: Care este profilul clientului companiei dumneavoastra?
OB: Cei mai multi clienti ai nostri se inscriu in categoria persoanelor cu venituri medii. Cei care au venituri peste medii opteaza pentru ATV-uri la un pret de peste 10.000 de euro.

DB: In ce procent opteaza clientii pentru marcile mai ieftine?
OB: 80% din clientii nostri sunt dispusi sa dea intre 3.500-6.000 de euro pentru achizitionarea unuia. Pentru cele cu preturi mari deja sunt clienti mai rari.

DB: Care este motivul invocat de catre client la achizitionarea unui astfel de vehicul?
OB: Toti incep prin a inchiria un ATV la munte sau la mare. Inchiriaza o data sau de doua ori, si isi fac un calcul, in urma caruia realizeaza ca este mai rentabila achizitionarea unuia decat inchirierea in fiecare sezon.

Prima fabrica de ATV-uri?

DB: Exista informatii cu privire la posibilitatea deschiderii unei fabrici producatoare de ATV-uri in Romania?
OB: Se vehiculeaza faptul ca o firma consacrata vrea sa isi deschide fabrica de ATV-uri anul acesta, insa nu pot oferi mai multe informatii.

DB: Din ce tara sunt importate ATV-urile in Romania?
OB: In procent de 99% sunt aduse din China si Taiwan.

DB: Anii trecuti s-a observat o cerere mare pentru scutere, s-a schimbat aceasta preferinta in detrimentul ATV-urilor?
OB: Nu cred, deoarece s-a inregistrat o crestere mare si a vanzarilor de scutere, cel putin de catre compania noastra, iar anul acesta ne propunem sa vindem circa 2.000-3.000 de bucati.

2009 va aduce un boom al vanzarilor de scutere

DB: Cum vor evolua vanzarile de scutere?
OB: Din studiile efectuale de noi, am ajuns la concluzia ca in anul 2009 vom inregistra un boom din punct de vedere al vanzarilor de scutere, in jur de minim 5.000 de unitati.

DB: Ati realizat si o estimare privind vanzarile de ATV-uri in 2009?
OB: Pentru piata ATV ne-am rezumat doar pentru 2008. Aceasta creste repede, dar se schimba tot la fel de repede. Pana anul trecut oamenii achizitionau ATV-uri foarte ieftine, iar in prezent incepe sa se observe o cerere din ce in ce mai mare pentru unitatile foarte scumpe.

DB: Cate ATV-uri a vandut comapania dumneavoastra anul trecut ?
OB: Anul trecut am vandut 1.500 de bucati, in medie cam 100-110 lunar. In vazarile de ATV-uri un factor important il constituie faptul ca exista posibiliatea de a castiga o licitatie si astfel vanzarile sa creasca. Iar in 2008 am vrea sa vindem circa 3.000 de bucati.

DB: Cum preconizati ca va evolua cifra de afaceri a companiei in 2008?
OB: In 2007 am inregistrat o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, iar pentru 2008, ne propunem afaceri de 7 milioane de euro.

DB: Care a fost marja de profit pentru 2007?
OB: Circa 30% in 2007, iar pentru 2008 estimam un profit de circa 2 milioane de euro.

DB: De cat timp activati pe piata din Romania?
OB: Suntem pe piata din Romania de 2 ani, din 2006.

DB: Cati dealeri aveti in tara?
OB: In tara sunt circa 70 de dealeri, care vand in total aproximativ cat vindem noi doar in Bucuresti. Sunt multi cumparatori care le achita aici, dar ne roaga sa il livram in alt oras. Mai putem observa asta si din faptul ca multi nu revin la revizii in Bucuresti, se duc la Brasov sau Campina.