- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Înălțarea Sfintei Cruci 2022. De ce este bine să ții post mâine, 14 septembrie

13 Sep, 13:00 • Bumbeneci Diana
Înălțarea Sfintei Cruci 2022. De ce este bine să ții post mâine, 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci reprezintă, de departe, una dintre cele mai importante sărbători de la începutul anului bisericesc, dar și din întreg anul. Este sărbătoare notată în calendar cu cruce roșie, zi de post și închinăciune. Iată de ce se ține post pe 14 septembrie.

Înălțarea Sfintei Cruci, zi de post și de închinăciune

Aceasta este cea de-a doua și ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna septembrie, după praznicul Nașterii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă recomandă postirea pe 14 septembrie, pentru creștinii care vor să fie iertați de păcate. Conform rânduielilor bisericești, Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare în care se ține post aspru, astfel că sunt interzise toate alimentele de dulce.

Se spune că pentru a avea parte de liniște sufletească și pentru a le fi iertate păcate, credincioșii trebuie ca în această zi să se roage mai mult și să postească. În tradiția populară se spune că persoanele care țin post de Înălțarea Sfintei Cruci vor avea parte de sănătate, liniște sufletească și înțelegere tot restul anului.

Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022
Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022

Te-ar putea interesa și:

Ajutor de încălzire 2022. Iată documentele necesare și modelul de cerere

Pentru că este o zi de post, de Înălțarea Sfintei Cruci sunt interzise toate alimentele de dulce. Cei care vor să țină post nu au voie să mănânce carne, ouă, lapte, unt, brânză sau orice alt preparat care conține alimente de origine animală.

Nici preparatele din pește nu sunt permise de Înălțarea Sfintei Cruci. În calendar, în dreptul sărbătorii nu este trecut „dezlegare la pește”. Mai mult, creștinii care țin cu sfințenie această zi sunt obișnuiți cu postul negru, de la răsărit și până la apus.

Pe lângă alimentele de dulce care sunt interzise de Înălțarea Sfintei Cruci, tradiția spune că nu este bine ca pe 14 septembrie să se mănânce prune, pepene, nuci sau usturoi. Se crede că aceste alimente au forma crucii, motiv pentru care nu ar trebui consumate de Înălțarea Sfintei Cruci, având în vedere că sărbătoarea are în centrul ei simbolul crucii.

Citește și:Turismul de masă, afectat de creșterea prețurilor la gaze și energie electrică. Semnal de alarmă tras de oficialii APT

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult