- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Piata alarmelor pentru locuinte, dublata ca urmare a majorarii numarului de imobile

19 Sep, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Piata sistemelor de alarma pentru locuinte va creste cu peste 100% anul acesta, ca urmare a scaderii preturilor pentru echipamente precum si cresterii numarului de imobile, au spus pentru DailyBusiness jucatori din piata.
Piata alarmelor pentru locuinte, dublata ca urmare a majorarii numarului de imobile

„Piata este foarte fragmentata, cu o valoare pe care o estimez undeva la 3-3,5 milioane euro, cresterile urmand sa continue”, a spus Ionel Petcu, director tehnic si actionar al companiei Aries SA.

Conform oficialilor de pe piata sistemelor de alarma, pentru o casa cu o suprafata de 300 metri patrati, cu etaj si mansarda, pretul unui sistem complex de alarma, care detecteaza emanatiile de fum sau monoxid de carbon, geamuri sparte si miscare, poate ajunge la 3-4.000 de euro.

In cazul in care clientul opteaza si pentru un sistem de alarma pentru curte, pretul mai poate creste cu circa 1.000 de euro.

Pretul minim al unei alarme: 400 euro

Pretul minim pentru acoperirea unei case pe o suprafata de 300 metri patrati se ridica la 400-500 de euro, conform jucatorilor de pe piata.

Piata sistemelor de alarma pentru locuinte este influentata pozitiv si de intrarea pe piata a tehnologiilor de protectie wireless, cu preturi in scadere.

„In curand, vor disparea complet sistemele de alarma cu fir. In prezent, pentru un sistem wireless cu comanda telefonica, clientul trebuie sa plateasca undeva intre 200 si 500 de lei”, a spus Petcu.

Compania romaneasca Vectorsystems, furnizor de echipamente de securitate Aritech (membra a grupului General Electric cu afaceri in peste 30 de tari), estimeaza ca pana la finele lui 2007, valoarea pietei va creste si mai mult, pana la 150%, comparat cu 2006.

„Sistemele de alarma s-au transformat dintr-un lux intr-o necesitate”, a spus Marius Enache, director al Vectorsystems, care a precizat ca 90% din casele ce vor fi construite in Romania vor fi dotate din start cu sisteme de protectie.

„Exista cateva mituri in legatura cu sistemele de alarma. Multi oameni considera ca odata achizitionat un astfel de sistem, sunt 100% protejati. Fals. Sunt unii hoti care nu se lasa impresionati de aceste sisteme, dar majoritatea cand aud alarma, fug”, spune el.

„Alt mit ar fi pretul. Foarte multi oameni considera ca a-ti pune un sistem de alarma este ceva foarte scump. De fapt, un astfel de sistem costa, in medie, 400-500 de lei. Cei mai multi oameni isi pun insa un sistem de alarma doar dupa ce casa le-a fost deja sparta o data, sau dupa ce s-a intamplat acest lucru unui vecin. Cred insa ca aceste mentalitati se vor schimba”, a continuat Enache.

Calamitatile naturale influenteaza negativ piata

„Desi cresterea pe acest an este estimata la 100%, la anul aceasta se va incetini, fiind influentata de inundatiile puternice care au distrus si avariat multe case in ultimii doi ani”, a spus Petcu. „Proprietarii vor avea alte griji, unii dintre ei vor ignora necesitatea unui sistem de alarma”, a continuat acesta.

Peste 70% din afacerile companiei Aries S.A. provin din afara Bucurestiului. Compania estimeaza pentru anul in curs afaceri de circa 300.000 euro.

Unii jucatori de pe piata sistemelor de securitate ale locuintelor sustin ca marca sistemului de alarma este unul dintre cele mai importante considerente in alegerea unui sistem, in timp ce altii insista ca un pret ridicat si o marca cunoscuta ar putea ascunde „produse invechite sub un titlu care sa ia ochii”.

Astfel, oficialii Star Sistems Security SRL, companie care furnizeaza produse si servicii de instalare alarme si care a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de circa 63.000 euro, sustin ca „este foarte importanta compania producatoare a alarmei”. In consens sunt si cei de la Vectorsystems, care au subliniat ca multi oameni intra in „capcana pretului”, alegand ceea ce este mai ieftin, in detrimentul calitatii.

Pe de alta parte, oficialii Aries subliniaza ca deseori, produsele importate din SUA sau Canada, marci cunoscute, ajung in Romania la preturi mari si tehnica este de generatie veche. „Sistemele importate de peste ocean ajung la noi destul de tarziu, la preturi mari, si sunt generatii mai vechi, deseori cu fir”, a spus Petcu.

„Romanii au inceput, in sfarsit, sa faca diferenta de calitate intre o haina chinezeasca si un sistem electric chinezesc, astfel incat consider ca sistemele de alarma pentru locuinte fabricate in China sunt vazute din ce in ce mai bine”, a completat acesta, exemplificand ca un sistem de alarma mai vechi, dar al unei companii cunoscute precum Cerber, DSC sau Paradox costa circa 450 de euro, fiind similar cu unul chinezesc de generatie mai recenta, dar care se vinde cu doar 120 euro.

Sistemele wireless domina vanzarile

Conform estimarilor din piata, peste 50% din sistemele de securitate pentru locuinte, comercializate in Romania, sunt wireless, acest procent urmand sa creasca in 2008.

„Inca nu pot estima cand vor disparea sistemele cu fir, dar este clar ca cele wireless au inceput sa fie din ce in ce mai cautate in detrimentul celor cablate, datorita tehnologiei superioare si protectiei sporite”, a spus Petcu.

Sistemele wireless intampina insa dificultati de functionare in cladiri mari, unde etajele sunt separate de beton, conform specialistilor din piata. In acest caz, ori se instaleaza doua sau mai multe sisteme de securitate, ori se apeleaza la un sistem de amplificare a sensibilitatii unuia singur.

Oficialii Star Sistems Security subliniaza ca pe langa marca sistemului in sine, clientul trebuie sa verifice si societatea care asigura montajul. „Cand achizitionam un sistem de alarmare, trebuie sa se verifice societatea care asigura montajul sistemului, societate care este obligata sa detina licenta de instalare, conform legii”, a spus un purtator de cuvant al companiei.

Pe langa aceste considerente, clientul trebuie sa fie atent ca furnizorul sistemului de siguranta sa ofere garantie la instalare, configuratia stabilita sa acopere toata casa, alarma sa fie noua si sa aiba instructiuni de folosinta, au completat cei de la Star Sistems Security. De asemenea, modelul alarmei trebuie sa fie un model autorizat de Inspectoratul General al Politiei Romane.