Media & Advertising

Cum dezvolta afacerea familiei mostenitoarea unui business de peste 30 mil. euro din industria carnii

10 Jul, 00:06 • Redactia DailyBusiness
La doar 30 de ani are pe umeri responsabilitatea conducerii afacerii vechi de peste 20 de ani a familiei. Carmina Paraschiv, directorul general al Ana si Cornel, companie cu afaceri de peste 30 de milioane de euro, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre planurile de extindere din acest an, precum si despre strategia de promovare a brandului familiei, dupa ce in primii ani de activitate s-a bazat in proporție de peste 80% pe promovarea de proximitate.
Cum dezvolta afacerea familiei mostenitoarea unui business de peste 30 mil. euro din industria carnii

Ana si Cornel este o companie infiintata in 1994, iar in prezent a ajuns la peste 800 de angajati. Activitatea de productie se desfasoara in cadrul fabricii de la Mizil, care, in ultimii ani, a fost dotata cu tehnologii avansate, prin finantare europeana. Conform datelor de la Ministerul Finantelor, in 2014, compania a realizat o cifra de afaceri neta de 147,8 milioane de lei si un profit net de 13,6 milioane de lei. 

Pe piata locala de mezeluri mai activeaza companii precum Cristim, Caroli, Kosarom, Aldis, Angst, Unicarm, Marisan, Agricola Bacau, Meda.

DailyBusiness.ro: Ce planuri aveți pentru „Ana și Cornel” anul
acesta (investiții, deschideri de magazine)?
 

Carmina Paraschiv: 2015 este un an plin de proiecte noi și
interesante pentru „Ana și Cornel”. Avem în vedere dezvoltarea zonei de
logistică, celei de retail și diversificarea portofoliului de produse. Astfel, lucrăm
la construcția unui centru logistic la sediul nostru din Mizil, ce ne va ajuta
să eficientizăm operațiunile, reducând timpul de pregătire al comenzilor și
încărcarea mașinilor de la 12 la 8 ore.

Apoi avem în continuare planuri de extindere a
magazinelor proprii „Ana și Cornel”, prin targetarea unor județe limitrofe
zonei actuale de distribuție. Anul acesta am deschis magazine în Teleorman,
Iași, Constanța și Giurgiu.

Un alt obiectiv important pe 2015 a constat în
introducerea de noi produse și servicii oferite în magazinele proprii, unde am
adăugat în oferta pui la rotisor.
Astfel, magazinele „Ana și Cornel” din  Mizil,
Ploiești, Urlați, Urziceni, Bacău, Buzău, Râmnicu Sărat și Brăila beneficiază
de pui proaspăt la rotisor, preparat după o rețetă de familie. Diversificarea gamei de produse vine în urma
analizei tendințelor de cumpărare și a evoluției pieței pe parcursul ultimilor
ani.

DB: Ce cifră de afaceri estimați că veți obtine in comparație cu 2014 și pe ce
vă bazați când faceți această estimare?
 

CP: Compania „Ana și Cornel” își dorește să se
dezvolte organic. Pentru 2015, ne-am propus o creștere de 10% a cantității
produselor comercializate și de 5% a valorii
. Cuantumul cifrei de afaceri va fi
influențat de trendul prețurilor produselor alimentare din acest an.
Estimăm creșterea cantității pe baza targetării
unor noi zone geografice, prin deschiderea de noi magazine proprii „Ana și
Cornel”, diversificarea portofoliului de produse, dar și datorită reglementărilor
guvernamentale privind scăderea TVA-ului la 9% începând cu 1 iunie 2015.
 

DB: Am observat că în unele magazine „Ana și
Cornel” (din Piața Veteranilor, de exemplu) au ajuns să fie prezente tot mai
multe branduri de la companii concurente. De ce ați optat pentru o astfel de
strategie?
 
 
 
 

CP: În magazinele „Ana și Cornel” se găsesc
exclusiv preparate proprii. Mezelurile de familie de la „Ana și Cornel” sunt:
salamuri, cârnați, specialități crud-uscate, semipreparate,  precum și carne proaspătă de porc, vită și
pasăre. Magazinul din Piața Veteranilor nu este un magazin propriu, ci un
distribuitor, care deține în portofoliu și alte branduri.

DB: Ce planuri aveți în ceea ce privește extinderea brandului „Ana și Cornel” în
marile lanțuri de magazine? Ați mai negociat cu marii retaileri?

CP: Ne axăm în continuare pe dezvoltarea rețelei
de magazine proprii ‚Ana și Cornel”, magazine dedicate comercializării
produselor din carne. Aici clienții noștri beneficiază de consilierea specialiștilor
pentru a alege produsele potrivite nevoilor lor. Pe de altă parte, nu excludem în
viitor și  creșterea volumului distribuit
prin rețelele de hypermarketuri. În prezent produsele „Ana și Cornel” se pot
găsi în rețeaua de hypermarketuri Kaufland.

DB: Ce planuri aveți pe zona de marketing? Ce buget aveți alocat pentru anul
acesta în comparatie cu anii precedenți? În ce fel de promovare veți investi
mai exact?
 

CP: Ne dorim ca brandul „Ana și Cornel” să capete
o notorietate cât mai mare pe piața de carne din România. Bugetul de marketing de anul acesta este dublu față de 2014.
Dacă până acum am investit în medii tradiționale, în viitorul apropiat ne
dorim să diversificăm canalele de comunicare, pentru a ajunge la cât mai mulți
consumatori.

DB: Companiile concurente derulează în prezent campanii foarte vizibile pe TV.
Intenționați să lansați o campanie de publicitate mai amplă pentru ca brandul „Ana
și Cornel” să-și crească notorietatea în întreaga țară?
 

CP: In
primii ani de activitate ne-am bazat în proporție de peste 80% pe promovarea de
proximitate. Însă, odată cu creșterea notorietății brandului la nivel național,
am abordat un mix de marketing ce a vizat radio și online. Avem în planurile pe
termen mediu și lung și intrarea pe TV, însă ne-am propus să realizăm fiecare
pas treptat.

DB: Pentru ce model de business optați: cel bazat pe creștere organică sau prin
achiziții?

CP: Produsele „Ana și Cornel”  există pe piața românească de peste 20 de ani. Creșterea de-a lungul
acestor ani s-a realizat organic, fără fluctuații spectaculoase.  Ne bazăm în continuare pe o dezvoltare  constantă, fără a exclude realizarea unor
achiziții, dar în acest moment nu există niciun caz concret, pe care să-l
amintim. 

DB: Care este cea mai mare provocare (problemă) pe care trebuie să o confruntați
din funcția de director general al „Ana și Cornel”?
 

CP: Cel mai complicat, dar și cel mai motivant
aspect al funcției mele îl reprezintă gestionarea resurselor umane, deoarece
fiecare dintre noi este unic, cu trăiri și nevoi proprii. Cea mai mare valoare
a unei echipe este dată de factorul uman, iar provocarea liderului ține de
motivarea acesteia spre un țel comun.
Ne dorim ca angajații noștri să privească compania drept un mediu de dezvoltare
personală și profesională. 

DB: Care este omul de afaceri (român sau străin) pe care îl considerați drept
un model de urmat și de ce?
 

CP: Voi alege o companie din domeniu, mai exact
Tonnies Fleisch Germania, o companie pe care o apreciez pentru că investește continuu
în tehnologie, dar și pentru modul în care reușește să inoveze în mod constant
pe piața produselor din carne.

Citeste si: Cum se dezvolta fara credite un producator de mezeluri din provincie