- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

De ce a cumparat Facebook 13 start-up-uri in patru ani

23 May, 15:42 • valentin..nicolae
De la prima achizitie incheiata in 2007, Facebook a continuat sa cumpere diverse start-up-uri doar pentru a se asigura ca talentele din spatele lor ajung sa lucreze in propria echipa. "Niciodata nu am cumparat o companie de dragul companiei in sine. Cumparam firme pentru oameni extraordinari", a spus Zuckerbeg, potrivit Business Insider.
De ce a cumparat Facebook 13 start-up-uri in patru ani

In ultimii patru ani, Facebook a cumparat 13 companii, fiecare tranzactie fiind evaluata de presa internationala la milioane de dolari.

1. Parakey a fost prima achizitie a celor de la Facebook, in iulie 2007. Compania se ocupa cu dezvoltarea unei platforme care sa permita gestionarea tuturor aplicatiilor de pe desktop.

Fondatorii sunt Blake Ross si Joe Hewitt, cei care au creat browser-ul Mozilla Firefox.

2.  FriendFeed a fost cumparata in august 2009, cu 50 milioane de dolari. Motivul? Zuckerberg a declarat ca Facebook avea nevoie de Bret Taylor, unul dintre fondatorii afacerii.

Compania se ocupa cu dezvoltarea unei aplicatii prin care utilizatorii puteau urmari ce fac prietenii lor pe alte retele sociale si nu numai.

Printre fondatori se numara si Paul Buchheit, Jim Norris si Sanjeev Singh.

3.  Octazen a fost o achizitie destul de criticata in contextul in care acest start-up avea doar doi angajati, respectiv cei doi fondatori.

Firma a fost cumparata in februarie 2010 pentru o suma confidentiala, iar presa internationala a catalogat tranzactia ca fiind o noua achizitie de talente.

Conceptul inaintat de Octazen se refera la modul prin care utilizatorii Facebook pot sa isi invite prietenii pe reteaua de socializare.

4. Divvyshot este compania prin care Facebook a reusit sa „puna mana” pe fondatorul  Sam Odio, in prezent manager al diviziei de fotografii din cadrul Facebook.

Compania a fost cumparata in martie 2010.

5.  Sharegrove a fost o retea sociala de talie mica prin intermediul careia grupuri private puteau sa imparta continut.

Miza tranzactiei din mai 2010 a fost fondatorul Sharegrove Adam Wolf.

6.  Nextstop a fost cumparata cu 2,5 milioane de dolari, dupa care a fost imediat inchisa. Compania dezvoltase un fel site cu ajutorul caruia utilizatorii isi puteau programa calatoriile.

Fondatorii sunt Charles Lin, Carl Sjogreen si Adrian Graham. Achizitia a fost incheiata in iulie 2010.

7. Chai Labs sau mai bine zis fondatorii Chai Labs, Gokul Rajaram si Giri Rajaram, au a costat 10 milioane de dolari.

Compania, care a creat un sistem de gestionare a continutului, bazat pe algoritmi, a trecut sub proprietatea Facebook in august 2010.

8. Hot Potato a fost si ea cumparata cu 10 milioane de dolari, dupa care a fost inchisa. Toate acestea pentru ca Facebook sa il ia in echipa pe cofondatorul Justin Shaffer.

Initial, Hot Potato le permitea utilizatorilor sa interactioneze in timp real cu familia si prietenii.

Celalalt cofondator este Saadiq Rodgers-King.Tranzactia s-a incheiat in iulie 2007.

9. Drop.io a insemnat pentru Facebook doar achizitionarea lui Sam Lessin. Aceasta „metoda de recrutare” a costat 10 milioane de dolari.

Afacerea a fost incheiata in octombrie 2010.

10. Rel8tion a fost cumparata anul acesta in ianuarie, in special pentru 9 dintre angajatii sai.

Fondatorii Peter Wilson si Scott Hannan au dezvoltat un serviciu de advertising pentru telefoane mobile.

11. Serviciul de mesagerie Beluga ar putea fi, potrivit Business Insider, prima achizitie justificata atat de oameni, cat si de produs.

Start-up-ul, infiintat de Jonathan Perlow, Lucy Zhang si Ben Davenport, a fost cumparat in martie 2011.

12.  Snaptu, companie care dezvolta aplicatii mobile pentru telefoane, a fost achizitionata in martie 2011, cu 60-70 milioane de dolari

13. DayTum este cea mai recenta achizitie a Facebook, fiind incheiata luna trecuta. Fondatorii Nicholas Felton si Ryan Case s-au alaturat deja echipei de design.