- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bugetele cumparatorilor de proprietati de lux s-au injumatatit in ultimii doi ani

02 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Bugetele putinilor cumparatori de locuinte de lux care au ramas inca activi in piata au scazut considerabil in ultimii doi ani, situandu-se in prezent intre 300.000 si 500.000 euro, sub valoarea medie de dinainte de criza, situata intre 500.000 si 1 mil. euro, a spus pentru DailyBusiness.ro Mihaela Pana, directoarea departamentului rezidential al DTZ Echinox.
Bugetele cumparatorilor de proprietati de lux s-au injumatatit in ultimii doi ani

Cumparatorii sunt aproape integral romani care achizitioneaza pentru uz personal proprietatile de lux, a precizat Pana. Aceasta se asteapta totusi ca in 2011 cererea sa creasca usor, avand in vedere ca o parte din cumparatorii care au inceput sa caute locuinte de acum un an vor incheia tranzactii. In plus, ar putea sa reapara si investitiile in domeniul rezidential de lux.

Oferta de proprietati scoase la vanzari a ramas relativ stabila in 2010, mai ales ca apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru constructia de noi proiecte de lux a scazut considerabil. „Foarte putini dezvoltatori s-au incumetat sa mai construiasca ceva pe segmentul de lux. In schimb, a aparut in piata un stoc mai mare de vile in cartierele prestigioase, dar numarul de tranzactii a fost extrem de scazut”, spune Pana.

Segmentul de inchirieri de proprietati de lux a mers anul trecut mai bine decat vanzarile.

Chiriile pe segmentul rezidential de lux s-au stabilizat inca de la
jumatatea anului trecut, a declarat Raluca Plavita, consultant senior in departamentul rezidential al DTZ Echinox.

Unele proprietati situate in zonele premium ale Capitalei, cu vechime de cativa ani, care nu intruneau toate criteriile unei resedinte de lux, si-au micsorat chiriile cu 10-15%.

Pentru imobilele noi, insa, care ofera toate facilitatile unei locuinte exclusiviste, nivelul chiriilor nu a scazut prea mult. Scaderile au aparut in general in urma negocierilor, in situatiile in care potentialul chirias opta pentru un contract pe un termen mai lung si oferea conditii financiare avantajoase pentru proprietar (avans, depozit, plata trimestriala).

„2011 nu va aduce schimbari majore fata de 2010 in ceea ce priveste nivelul chiriilor pentru aceasta categorie de nisa”, a spus Raluca Plavita.

Care este nivelul chiriilor in prezent? In cazul apartamentelor din imobile noi, cu suprafete intre 120 si 150 metri patrati utili, respectiv cu doua dormitoare, valoarea chiriei variaza intre 1.500 si 2.200 euro lunar. Pentru apartamentele cu trei dormitoare, cu suprafete intre 160 si 250 mp utili, nivelul chiriei variaza intre 2.500 si 4.000 euro lunar. Bugetul poate depasi 5.000 euro pe luna in cazul penthouse-urilor, duplexurilor, triplexurilor.

Vilele au un regim special, numarul restrans al ofertelor cat si zona in care sunt amplasate fiind factori extrem de importanti in stabilirea nivelului chiriei. Aceasta poate varia intre 3.000 si 20.000 euro lunar, in functie de suprafata, amenajari, renovari.

Nici bugetele companiilor pentru locuintele expatilor nu au suferit modificari majore in 2010.

Bugetele alocate de companii locuintelor managerilor de top nu au suferit reduceri substantiale pe segmentul de lux. De cele mai multe ori, companiile obtin, la acelasi buget ca in anii trecuti, spatii mai confortabile. Au existat si cazuri in care anumite companii si-au restrans bugetele alocate chiriilor managerilor, renuntand la anumite facilitati.

Cum sunt promovate locuintele de lux? La promovarea unor proprietati cu valori ce depasesc ordinul sutelor de mii de euro, comunicarea personalizata si interactiunea directa cu clientul au un rol determinant, spune Evelina Necula, directoarea de marketing a DTZ, companie care a lansat la finalul anului si un site rezidential destinat promovarii proprietatilor de lux.