- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitorii, aproape disparuti de pe lista cumparatorilor de locuinte noi

11 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Ponderea locuintelor noi achizitionate ca investitie in Romania a scazut anul acesta de pana la 5 ori, ca urmare a crizei financiare globale, dar si a stagnarii pietei, au spus analistii imobiliari. Analistii imobiliari au explicat de ce a scazut numarul investitorilor si cine sunt cei care au ramas inca pe piata.
Investitorii, aproape disparuti de pe lista cumparatorilor de locuinte noi

In prima jumatate a acestui an, tranzactiile cu locuinte au stagnat atat pe piata bucuresteana, cat si in provincie, pe langa reticenta clientilor finali, ca urmare a scumpirii creditelor, aceasta situatie fiind determinata si de timiditatea accentuata a investitorilor.

Ponderea locuintelor achizitionate ca investitie a scazut anul acesta, pana la 10% din totalul locuintelor tranzactionate, fata de 35-50% in 2007, a spus, pentru DailyBusiness.ro Adrian Sischin, directorul regional al retelei de agentii imobiliare Re/Max in Romania.

„Anul trecut, cand ne refeream la investitori vorbeam de fonduri sau investitori privati care achizitionau cate 20-50 de apartamente, poate chiar 100, intr-un anumit proiect. Acum, in primul semestru putem spune ca am avut investitori, dar de talie mica, persoane care au cumparat de la 1 la 5 apartamente. Procentul locuintelor achizitionate astfel este de 15-20% din total”, a spus Simina Istrate, consultant rezidential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.

In ceea ce priveste strict investitorii romani, scaderea numarului acestora a fost determinata de temperarea preturilor.

Pentru investitorii straini, principalul factor care a determinat diminuarea interesului acestora fata de achizitiile de locuinte il constituie turbulentele financiare prin care trec Marea Britanie, SUA si unele tari vest europene, acestea aducand cu ele o atitudine mai rezervata a investitorilor.

In plus, Andrei Sandu, directorul general al agentiei imobiliare Media City, considera ca stagnarea vanzarilor de locuinte noi nu incurajeaza investitorii.

„Exista in acest moment pe piata un portofoliu de apartamente cumparate anterior de investitori. O mare parte din aceste apartamente sunt deja la revanzare, insa datorita momentului pe care il traverseaza piata ele nu se revand. Astfel, alti investitori nu se simt incurajati pentru ca nu au orizontul fructificarii eventualelor investitii”, a spus Andrei Sandu, adaugand ca totusi Romania ramane in topul tarilor de interes pentru investitii in regiunea centrala si de est a Europei.

„In acest moment insa, cele mai profitabile investitii ar fi in proiecte care nu sunt afectate major de criza imobiliara, cum ar fi in hale industriale sau spatii de birouri”, a adaugat Sandu.

„Multi prefera sa astepte depasirea acestei situatii inainte de a lua decizii de investitie”, a spus si Carmen Muresan, director de vanzari al companiei Anglo-Romanian Development, o firma de consultanta de investitii in domeniul imobiliar din Romania, cu sediul in Marea Britanie si Bucuresti.

Irina Petrescu de la Esop considera ca Romania devine oricum mai putin interesanta pentru investitori, pe masura ce piata se maturizeaza.

„In conditiile unei maturizari spre care ne indreptam si a ponderarii preturilor, investitorii vor fi mai putin interesati sa achizitioneze in scop de revanzare, profitul lor diminuandu-se. Daca in ceilalati ani preturile cresteau in ritm alert pe parcursul desfasurarii unui proiect, era un alt interes din partea investitorilor de a cumpara intr-o etapa de inceput la un pret mai mic si a revinde catre sfarsitul proiectului, la un pret cu 25-40% mai mare”, a spus Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Esop, care este de parere ca ponderea investitiilor (atat investitori romani, cat si straini-n.r.) a scazut pana la circa 10% din totalul locuintelor vandute in prima jumatate a anului.

Cum isi aleg investitorii straini proiectele in care cumpara locuinte

Avand in vedere situatia financiara globala, investitorii straini sunt interesati de proiecte construite de dezvoltatori cu o situatie financiara solida

Un istoric sanatos pentru dezvoltator este de asemenea recomandat pentru a da o anumita siguranta in ceea ce priveste calitatea constructiei, a spus Carmen Muresan.

Ponderea investitorilor va mai creste, insa nu va mai atinge nivelul din 2007

„Romania cu siguranta progreseaza de la statutul de tara emergenta catre o piata mai matura si multi investitori vor cauta alte piete emergente cum ar fi Brazilia sau Turcia. De aceea noi credem ca numarul investitorilor va creste din nou, dar nu va atinge nivelul dinainte de declansarea turbulentelor financiare”, a mai spus Carmen Muresan.

Investitorii medii si mari ar putea deveni activi din nou, imediat ce zvonurile de pe piata nu vor mai avea aceeasi tendinta negativa, iar bancile vor putea aproba credite mai usor. Nu se va mai atinge nivelul de anul trecut pentru ca deja piata este mai dezvoltata, preturile apartamentelor nu mai cresc cu 50% de la un an la altul, dar chiar si asa datorita faptului ca cererea este inca foarte mare comparativ cu disponibilul la vanzare (130.000 vs. 10.000) investitorii fie mici (1-5 apartamente) sau mai mari (pana la 50 apartamente) vor fi activi in continuare cel putin pe piata din Bucuresti, avand mereu un procent de 15-20% din vanzarile totale pentru urmatorii 3-5 ani, este de parere Simina Instrate, analistul Colliers.

In schimb insa, Irina Petrescu de la Esop considera ca ponderea investitorilor nu va mai creste deloc. „In acest an preturile au inregistrat o stagnare, iar previziunile pentru anul viitor sunt de cresteri, insa in procente mult mai mici decat anii anteriori. Noi credem ca in urmatoarea perioada va scadea ponderea investitorilor speculativi, iar dezvoltatorii vor trebui sa treaca adevaratul test al pietei, adica vanzarea catre consumatorii finali”, a conchis Petrescu.