- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Mii de locuinte se pregatesc pentru relansare in 2010. Dezvoltatori kamikaze sau investitori cu fler?

04 Dec, 00:03 • cristina.mihai
Unii dintre dezvoltatorii imobiliari care au lansat in 2008 proiecte rezidentiale de dimensiuni mari se pregatesc sa le relanseze pe piata, in timp ce altii vor sa inceapa proiecte noi. Daca pregatirile vor fi concretizate, in prima parte a anului viitor pe piata bucuresteana vor fi scoase la vanzare cateva mii de noi locuinte, cu toate ca nu este asteptata o revigorare a cererii.
Mii de locuinte se pregatesc pentru relansare in 2010. Dezvoltatori kamikaze sau investitori cu fler?

Proiectele care vor fi scoase la vanzare si care totalizeaza circa 4.000 de unitati locative vor „ascuti” si mai mult concurenta de pe piata bucuresteana, unde sunt deja extrem de multe apartamente finalizate.

Cu preturi mai mici, noile dezvoltari au sanse sa „ia fata” proiectelor deja construite. Pe de alta parte insa, clientii nu mai sunt adeptii apartamentelor „pe hartie”. Ce va prima in comportamentul cumparatorilor anul viitor? Analistii si dezvoltatorii considera ca pretul va fi in continuare cel mai puternic criteriu in alegerea unei case.

„Daca proiectele sunt regandite si se relanseaza la preturi mai mici, este o miscare buna. Cineva trebuie sa inceapa sa dezvolte din nou”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

O regandire a proiectelor astfel incat locuintele sa fie accesibile pentru un grup mai mare de potentiali cumparatori este o solutie, avand in vedere ca 70% din cerere vine din partea clasei medii.

Tendinta cumparatorilor in ultimul an a fost sa aleaga proiecte rezidentiale noi, finalizate sau aproape de finalizare, unde se pot muta repede si care le ofera un grad mai mare de siguranta ca le vor primi realmente.

„Cine se apuca de un proiect destinat unui anumit program social-financiar face o mare greseala. Proiectele incepute astazi se vor vinde dupa finalizare, adica peste 2-3 ani”, a declarat Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al CB Richard Ellis-Eurisko.

A trecut perioada vanzarilor pe hartie, pentru ca potentialii clienti si-au pierdut increderea in capacitatea dezvoltatorului de a termina imobilele. In 2-3 ani, programele sociale existente astazi fie vor disparea, fie vor fi inlocuite de altele, guvernate de alte reguli. Deci Prima Casa nu are legatura cu proiectele noi incepute, decat pentru dezvoltatorii care se amagesc singuri”, a mai spus Bordei.

In acest context, Gabriel Zamfir, presedintele pe Bucuresti al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), le recomanda dezvoltatorilor sa fie prudenti si sa tatoneze mai intai piata, daca vor sa inceapa vanzarile acum.

„Din punctul meu de vedere, reluarea unor proiecte rezidentiale este viabila doar atata timp cat business-planul este realizat pe o cerere reala. Daca dezvoltatorii care pregatesc reluari de proiecte au un portofoliu de clienti si nu mizeaza doar pe faptul ca preturile mici vor atrage ulterior clientii, atunci este in regula sa relanseze constructiile”, spune Zamfir.

Astfel, dezvoltatorii care au reusit sa creeze un produs potrivit, care sa fie deja testat pe piata au sanse de reusita, chiar si intr-o competitie intensa, in timp ce ceilalti au sanse mari sa fie investitori „kamikaze” si sa ingroase randurile celor care nu vand mai nimic, chiar si cu preturi mai reduse.

„Cea mai buna miscare este sa construiesti astazi si sa vinzi peste 2-3 ani. Cu alte cuvinte construiesti ieftin si vinzi scump. Din pacate, putini isi pot permite sa construiasca astazi, din lipsa de bani. Astazi cererea este mica si pentru ca multi cumparatori sunt dezorientati si asteapta sa vada ce se intampla pe piata”, a aratat Ionut Bordei, de la CBRE-Eurisko.

„Dar acum se construieste foarte putin, inseamna ca vom avea o oferta destul de mica de locuinte noi in 2-3 ani, iar cerere cu siguranta va exista. Chiar daca cererea va ramane la nivelul de astazi, desi e greu de crezut acest lucru, ea va fi destul de mare pentru o oferta limitata in 2-3 ani”, a completat Bordei.

Dezvoltatorii care au planuri pentru finalul acestui an si pentru 2010 sunt insa constienti de concurenta de pe piata si mizeaza pe preturi mai reduse si pe graba clientilor atunci cand vine vorba de finantarile prin „Prima Casa”. Potrivit analistilor imobiliari, clientii iau mult mai repede decizia de a achizitiona o locuinta, cand au credit prin acest program, pentru ca nu vor sa piarda acest „tren”.

In ceea ce priveste finantarile prin „Prima Casa”, desi aproape toti dezvoltatorii incearca sa atraga clienti, dar fara rezultate prea bune, pe piata sunt si exceptii. Spre exemplu, in complexul rezidential Rasarit de Soare din Titan au fost vandute circa 300 de apartamente dupa ce locuintele au inceput sa fie promovate sub umbrela „Prima Casa”.

Alte ansambluri pentru care programul guvernamental pare sa „reinvie” vanzarile sunt Primavara Rezidential si Primavara Lujerului, dezvoltate de Canserv.

Compania a reinceput lucrarile de constructie la proiectul rezidential Primavara Lujerului, lansand cu ocazia Targului Imobiliar National si o oferta de pret, de 695 euro/mp, pentru clientii care obtin finantari prin Prima Casa.

Pana in prezent, clientii au raspuns bine la preturile oferite, potrivit reprezentantilor companiei.

„La targul imobiliar de luna aceasta am avut circa 50 de cereri care acum sunt discutate”, a declarat Raluca Oprescu, consultant de vanzari al Canserv.

Totusi, potrivit informatiilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), majoritatea creditelor acordate prin program sunt pentru locuinte vechi, desi ponderea locuintelor noi a crescut in ultimele luni.

„Noi colaboram cu BCR, care directioneaza imprumuturi importante spre achizitia de locuinte noi, cu finalizare in urmatoarele 11 luni, ceea ce ne confera incredere”, a precizat Raluca Oprescu.

Canserv nu este singurul dezvoltator de locuinte ieftine care vrea sa relanseze proiectele amanate in 2008.
[quote=Ionut Bordei, Eurisko]Cea mai buna miscare este sa construiesti astazi si sa vinzi peste 2-3 ani[/quote]
Reprezentanti Conarg Real Estate au oprit de la vanzare in 2008 un alt proiect rezidential pe care il au in plan in Bucuresti, Quadra 2. Oficialii companiei nu au dorit sa faca declaratii in ceea ce priveste o eventuala relansare a vanzarilor, insa cel mai probabil complexul va fi scos pe piata in 2010, avand in vedere ca lucrarile de constructie au fost deja reluate.

Proiectul, amplasat langa Politehnica, in apropiere de ansamblul Quadra Place, dezvoltat de aceeasi companie, va cuprinde 850 de unitati locative.

Pe piata insa vor sa relanseze proiecte si dezvoltatori care nu merg dupa modelul „locuinte mici si ieftine”, dar care au scazut preturile pana la un nivel de pornire de circa 60.000 euro.

Si GTC ar putea relua anul viitor un proiect rezidential cu 2.000 de apartamente, a carui constructie a fost amanata.

Compania conditioneaza insa inceperea lucrarilor de succesul unei campanii de scaderi de preturi, datorita careia spera sa reia vanzarile.

Noile preturi sunt de 1.000-1.100 euro/mp, cu circa 20% mai mici decat cele gandite initial, a spus, anterior, pentru DailyBusiness.ro, Shimon Galon, country manager al companiei.

Pe langa eventualele relansari, pentru inceputul lui 2010, sunt anuntate proiecte noi pe piata bucuresteana. Grupul spaniol HL1 vrea sa inceapa un ansamblu rezidential cu 1.200 apartamente, pentru care are finantare de la o banca spaniola.

„Grupul HL1 va lansa in ianuarie-februarie anul viitor un proiect rezidential cu 1.200 unitati locative pe bulevardul Timisoara”, a declarat Valentin Ilie, de la Coldwell Banker, companie va fi partener de vanzari pentru proiect. Acesta a mentionat ca dezvoltatorul asteapta autorizatia de constructie. Proiectul va fi compus in proportie de peste 50% din apartamente de 2 camere, cu preturi de 63.000 euro plus TVA.