- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Prețurile apartamentelor au scăzut în aprilie 2023. Cluj-Napoca, de departe cel mai scump oraș din România, în continuare. Cât costă metrul pătrat în București | imobiliare

08 May, 23:25 • Stefan Simion
De aproximativ un an de zile, diverși economiști și specialiști în imobiliare anunță „apocalipsa", „spargerea bulei imobiliare". Aceasta încă nu a explodat, însă cert este că tarifele au început un trend descendent, după creșteri explozive în ultimii cinci ani. 
Prețurile apartamentelor au scăzut în aprilie 2023. Cluj-Napoca, de departe cel mai scump oraș din România, în continuare. Cât costă metrul pătrat în București | imobiliare

Sărăcirea populației și creditele din ce în ce mai scumpe încep să-și spună cuvântul.

În luna aprilie 2023, față de martie 2023, prețurile pentru imobilele noi și vechi disponibile pentru vânzare au scăzut cu 0,6%. Astfel, valoarea medie de listare pentru un apartament a ajuns la 1.450 de euro pe metrul pătrat util, față de 1.433 de euro la finalul lui martie.

„Evoluția prețurilor apartamentelor a fost contrastantă în luna aprilie. În nicio altă lună din acest an nu am remarcat oscilații atât de diferite. Pe de o parte, am constatat evoluții de preț contrastante între cele două segmente vechi și nou, cu creșteri de până la 2.2% pe segmentul nou din Timișoara, dar și între orașe în cadrul aceluiași segment, unde se remarcă scăderile de preț din București în opoziție cu evoluția din Cluj-Napoca sau Constanța. Dinamica piețelor locale a fost diferită, fapt ce se oglindește în evoluția diferită a prețurilor de la un oraș la altul”, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

 

Volatilitate în imobiliare. Diferență uriașă între prețurile imobilelor din București vs. Cluj-Napoca

 

Iată au evoluat prețurile în marile orașe, conform datelor Imobiliare.ro:

Pe tot parcursul lunii aprilie, apartamentele disponibile spre vânzare în București, au cunoscut o scădere -0,5%, de la o medie de 1.507 de euro pe metru pătrat util, până la 1.500 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,7%, de la 1.521 de euro pe metru pătrat la 1.510 de euro pe metru pătrat, în timp ce media de preț a imobilelor noi a scăzut cu -1,4%, de la 1.452 de euro pe metru pătrat, la 1.432 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca, de departe cel mai scump oraș din România, a cunoscut luna trecută, de asemenea, o creștere importantă a prețurilor: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 1% și au ajuns la o medie 2.421 de euro pe metrul pătrat util (față de 2.396 euro pe metru pătrat la finele lui martie). Totuși, lipsa de lichiditate a cetățenilor își spune cuvântul. Valoarea medie a locuințelor din blocurile vechi a ajuns la 2.400 de euro pe metrul pătrat (de la 2.370 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1,3%), în vreme ce pe piața rezidențială nouă a avut loc un avans ușor de 0,1% (de la 2.540 la 2.543 de euro pe metru pătrat). Totuși, în continuare, niște prețuri imense.

În Brașov, după avansul de 1,5% din martie, prețurile au dat înapoi în aprilie cu -0,4%, de la 1.596 la 1.590 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au depreciat ușor, cu 0,1%, de la 1.531 la 1.529 de euro pe metru pătrat util. În cazul locuințelor noi din Brașov, acestea s-au scumpit cu 1,9%, de la 1.857 la 1.892 de euro pe metru pătrat.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult