- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Va fi 2011 primul an in care bancile vor iesi in pierdere cu proiectele imobiliare?

18 Feb, 00:05 • cristina.mihai
Numarul insolventelor si falimentelor din domeniul imobiliar va fi in crestere in acest an, spun majoritatea specialistilor in imobiliare de pe piata locala. Mai mult, scaderea, sub nivelul creditelor, a valorii multor active imobiliare aduse ca garantii de dezvoltatori ar putea aduce in acest an si primele pierderi ale bancilor.
Va fi 2011 primul an in care bancile vor iesi in pierdere cu proiectele imobiliare?

Bancile care au creditat cele cateva proiecte imobiliare mari aflate in prezent in insolventa sau faliment au de recuperat circa 150 milioane de euro.

Daca in singurul caz important de vanzare a unui activ imobiliar aflat in lichidare, Tiago Mall din 2010, Unicredit si-a recuperat integral creanta, in prezent, specialistii imobiliari se asteapta ca bancile sa fie nevoite sa isi asume pierderi.

Astfel, in cazul vanzarii activului City Mall, analistii imobiliari chestionati de DailyBusiness.ro estimau ca maxim 75% din valoarea totala a creditelor ar putea fi recuperata.

Mall-ul a fost scos la vanzare la un pret de pornire de 33 milioane euro, usor mai mare decat estimarile analistilor, dar totusi sub nivelul creditelor bancare, in valoare totala de 40 milioane euro. Care va fi pretul de tranzactie ramane, insa, de vazut. Oricum, bancile creditoare sunt dispuse sa finanteze noul proprietar al centrului comercial.

Bancile au aceeasi atitudine si la Tiago Mall Oradea. In acest caz, banca UniCredit a recuperat din vanzare integral creditul de circa 30 milioane euro in cadrul proiectului

Oficialii companiei de evaluare imobiliara Darian estimeaza ca una dintre principalele tendinte ale acestui an este accentuarea practicilor de executare silita. Acestia considera ca evitarea anterioara a vanzarilor masive la executari silite a fost determinata chiar de lipsa de disponibilitate a bancilor de a acorda credite.

De asemenea, si reprezentantii agentiei imobiliare DTZ Echinox au declarat, recent, ca „nu s-a atins pragul adevarului in ceea ce priveste falimentele. Vor mai fi falimente si in acest an, dar aceasta numai daca bancile vor vrea, si vor incepe sa evalueze garantiile la adevaratele lor valori”.

Care sunt adevaratele valori? Oficialii DTZ spun ca in prezent exista si garantii bancare care nu mai valoreaza nimic.

Chiar si produsele care ar putea prezenta interes pentru potentialii cumparatori nu sunt o afacere prea buna pentru banci, cand vine vorba de lichidarile activelor. Unul dintre principalele motive este faptul ca activele s-au devalorizat atat de mult, incat valoarea de acum nu o mai acopera pe cea a creditelor bancare acordate intr-o perioada de boom economic, in care preturile cresteau ca Fat-Frumos.

Bancile au, potrivit specialistilor in real estate intervievati in cadrul unui studiu al PricewaterhouseCoopers, o perioada foarte grea de infruntat.

Astfel, imprumuturile din real estate-ul european ating o valoare de 960 miliarde de euro si ajung la maturitate in urmatorii 10 ani, iar maturizarea a 55% din valoarea creditelor va avea loc in urmatorii 5 ani.

In plus, o mare parte a imprumuturilor bancilor (24%) sunt plasate in activele numite de specialistii imobiliari „bombele cu ceas” ale pietei, adica proprietati secundare de calitate joasa, active la care este de asteptat ca bancile sa isi asume pierderi.

Pana la finalul anului trecut, numarul proiectelor imobiliare importante aflate in insolventa sau faliment a fost foarte redus, existand doar cateva cazuri. Numarul acestora este insa in crestere. De asemenea, pana acum bancile si-au recuperat integral banii din lichidarile de active, cunoscute in piata.

Ce proiecte sunt in insolventa sau faliment

Cortina Residence a intrat in 2010 in faliment, insa pana in prezent inca nu s-a scos la vanzare proiectul rezidential nefinalizat, la care Volksbank si InvestKredit detin peste 50% din datoriile de 33 mil. euro.

In 2010 a intrat in faliment si proiectul rezidential Blue Tower, dar dezvoltatorul a facut recurs.

Insolventele sunt si mai numeroase decat falimentele.

De la Armonia Braila, proiect intrat in insolventa in 2010, Volksbank are de recuperat 28 milioane de euro.

RI Investment are trei proiecte in insolventa. Pentru cele doua ale caror dosare sunt publice in prezent, proiecte rezidentiale din Capitala cu datorii de peste 40 milioane de euro, compania a depus planuri de reorganizare. Bancpost are de recuperat aproape 16 milioane de euro din cadrul subsidiarelor RI Investments prin care se deruleaza proiectele rezidentiale.

In 2011 a intrat in insolventa, optand tot pentru reorganizare si Green City Construct, dezvoltatorul Green City. In cadrul acestui proiect CEC Bank are de recuperat 26 milioane euro.

Pe langa insolventele deja decise, la Tribunalul Bucuresti exista pe rol si alte cereri de insolventa din partea dezvoltatorilor imobiliari. La inceputul anului, compania Carmel Land Development si-a cerut insolventa, iar OTP Bank a depus o cerere de insolventa importriva unui dezvoltator de birouri din Pipera.