- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Clasa de mijloc mai asteapta

31 Oct, 20:20 • Redactia DailyBusiness

Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale parca au innebunit de cateva luni. La orice mare intersectie nu poti sa intorci capul fara sa vezi cel putin un mesh cat toate zilele care promoveaza un nou cartier.

Aud tot mai des din partea dezvoltatorilor o fraza-tip: „Publicul tinta este clasa de mijloc”. Pana aici e bine. Problema este cand te apuci sa calculezi pretul apartamentelor, inmultind pretul pe metru patrat (nu uitati de TVA) cu suprafetele viitoarelor apartamente.

La cel mai recent proiect anuntat, de exemplu, un calcul elementar arata ca cel mai ieftin apartament va costa vreo 76.000 euro, cu toate ca „publicul tinta este clasa medie”, am citat din declaratiile proprietarilor proiectului. Adica, pe scurt, cu vreo 25% mai scump decat un apartament similar intr-un bloc vechi.

E drept ca diferentele intre preturile apartamentelor in blocuri vechi si cele nou construite incep sa scada usor-usor, dar mai e mult pana departe. E o realitate greu de contestat, cu toata „armata” de panouri care au impanzit orasul.

Pana la urma e greu sa o iei la galop inaintea pietei. Asa ca atata timp cat cererea ramane mai mare decat oferta pe segmentul de lux, clasa de mijloc mai asteapta.