- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Top 5 meserii recomandate dupa criza

24 Jun, 00:01 • gecad.epayment
Care sunt cele mai indicate meserii post-criza, pe care tinerii candidati ar trebui sa le urmareasca cu atentie sporita? DailyBusiness.ro a compilat un top, pe baza raspunsurilor primite de la reprezentantii catorva firme de recrutare.
Top 5 meserii recomandate dupa criza

Consultantii ce au contribuit la realizararea topului:

– Larisa Condriuc, branch manager al furnizorului de servicii HR Manpower Romania
– Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umanePayLogic
– Claudiu Ciortea, sales&placement manager al firmei de recrutare si selectie Talent Stream Romania
– Anca Podoleanu, fost director resurse umane in cadrul Vodafone Romania si in prezent antreprenor in domeniul resurselor umane la compania Choice Consulting
– Mirela Marinescu, recruitment director al firmei de resurse umane APT

1. Contabil.

Meserie nominalizata fara exceptie de toti cei cinci specialisti in resurse umane intervievati de DailyBusiness.ro si care pare sa nu tina cont de trendul evolutiei economice. „Indiferent de situatia economica existenta pe piata, companiile au nevoie de specialisti in domeniu pentru derularea operatiunilor financiar-contabile zilnice”, argumenteaza Catalin Naftan, sales director PayLogic.

2. IT specialist.Indiferent ca este vorba de hardware sau de software, IT&C-ul este unul dintre cele mai promitatoare domenii in contextul cresterii gradului de tehnologizare, este parerea specialistilor.

3. Specialist vanzari. Mai ales in contextul crizei economice, echipa de vanzari are un rol esential in derularea activitatii economice. „Companiile au nevoie, in primul rand, de un volum ridicat al vanzarilor, fapt care nu poate fi realizat in lipsa unor echipe in care depasirea permanenta a target-urilor sa fie o tinta”, a spus Naftan.

4. Inginer. Numarul redus de specialisti in acest domeniu, determina o nevoie permanenta pe acest segment. Cele mai recomandate specializari vizeaza industria, domeniul energetic si proiectarea, sustin specialistii.

5. Farmacist, avocat sau functionar. Daca in cazul primelor patru pozitii din clasament a existat consens, locul cinci poate fi ocupat de oricare dintre urmatoarele meserii: avocat, farmacist, functionar, specialist marketing, customer service, consultant pentru eficientizare/schimbare sau cost controller, toate aceste ocupatii fiind indicate de cel putin un specialist in resurse umane.

„Domenii-umbrela” unde se pot gasi meserii promitatoare

Dincolo de nominalizarea exacta a meseriilor recomandate dupa recesiunea economica, specialistii in resurse umane au indicat si domenii mai largi, aflate in plina expansiune si in care este recomandata inceperea unei cariere. Exceptand domeniile care includ meseriile intrate in top 5, alte zone recomandate sunt serviciile medicale, telecomunicatiile, sectorul financiar-bancar, comertul, resursele umane sau turismul si industria hoteliera.

„Din punctul de vedere al domeniilor care isi continua dezvoltarea, acestea se leaga de nevoile de baza ale individului si ale societatii, dar si de initiative care se asteapta sa creasca in viitor: servicii medicale si produse farmaceutice, echipamente medicale, bunuri de larg consum, energie clasica/alternativa, telecomunicatii, servicii de educatie si ingrijire, servicii de plati si transfer”, a declarat Larisa Condruic, branch manager Manpower Romania.

Tinerii se orienteaza dupa dorinte si mai putin dupa recomandari

„Vreau sa dau la Medicina. Imi place sa-i ajut pe oameni si de aceea am facut aceasta alegere. Nu am luat in calcul ce se cere pe piata, pentru ca daca nu-mi place ceea ce fac, nu as putea sa invat si sa practic eficient o anumita meserie”, considera Gabriela Radu, absolventa a liceului George Calinescu din Bucuresti.

„Cred ca voi merge la Drept. Nu prea ma intereseaza criza. Pur si simplu cred ca meseria de avocat mi se potriveste si ca imi da o oarecare independenta”, sustine Ioana Iorga, eleva in clasa a XII-a, la liceul Mihail Sadoveanu din Capitala.

Colega sa de clasa este putin mai pragmatica, desi domeniile care ii trezesc interesul nu se regasesc pe lista recomandata de specialisti. „Jurnalism sau psihologie. Din ambele se castiga bine. M-am orientat si in functie de cererea de pe piata, dar va conta mai mult ce imi place sa fac”, spune Madalina.

De o parere similara sunt si specialistii. „Alegerea drumului profesional nu tine doar de specializarile si domeniile atractive intr-o anumita perioada. Acestea se pot schimba in timp, asa incat tinerii trebuie sa se intrebe ce isi doresc sa faca si care sunt abilitatile si talentele pe care pot miza in alegerea lor. Urmeaza multa munca si determinare pentru a continua si a ramane fidel obiectivelor propuse”, a mai spus Larisa Condruic.

Atat pentru cei care s-au hotarat ce cariera sa urmeze, cat si pentru cei care nu au luat inca o decizie, informarea si discutia cu un specialist pot spulbera semnele de intrebare sau pot spriji un proces decizional, in cazul celor nehotarati.

„Am intalnit tineri care stiu foarte clar ce isi doresc si isi sustin cu tarie optiunile, dar si tineri nehotarati la momentul la care se considera ca ar trebui sa aiba deja un plan bine conturat legat de cariera. In contextul presiunilor resimtite social de tineri si de catre parintii lor, dar si a lipsei de informatii, se intampla ca oamenii sa aleaga domenii in care de fapt nu isi doresc se se dezvolte ulterior”, a declarat Larisa Condriuc, care recomanda consultarea unui specialist.