COMPANII

Protocol de 70 mil. $ intre RMGC si Ministerul Culturii, desecretizat prin executare silita

21 octombrie 2013, ora 18:39   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
business.jpg
Institutul National al Patrimoniului, aflat in subordinea Ministerului Culturii, a fost obligat luni, de un executor judecatoresc, sa prezinte protocolul din 2011, prin careáRosia Montana Gold Corporation promite sa dea Ministeruluiá70 mil. dolari, dintre care o suma de 60 mil. dolari - conditionata de obtinerea autorizatiei finale pentru inceperea proiectului minier.

ActiveWatch
si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei au obtinut luni, 21 octombrie, prin executare silita,áProtocolul de cooperare dintre Institutul National al Patrimoniului si SC Rosia Montana Gold Corporation SA, incheiat la data de 15 iulie 2011.
In 2012 ActiveWatch si AMJ au solicitat Ministerului Culturii si Patrimoniului National protocolul de cooperare cu RMGC, care fusese mentionat intr-o comunicare publica de ministrul de la acea vreme, Kelemen Hunor.

Cererea a fost redirectionata catre Institutul National al Patrimoniului (INP), institutie in subordinea Ministerului Culturii, a carei conducere a semnat documentul. INP a considerat ca protocolul nu poate fi accesibil publicului, din cauza unei clauze de confidentialitate, convenite de ambele parti.

Prin sentinta cu numarul 1555 din 25 martie 2013, pronuntata de Tribunalului Bucuresti, INP a fost obligat sa faca public acest document, Curtea motivand, printre altele: "Tribunalul retine ca denumirea sa (n.r. a protocolului) sugereaza faptul ca priveste protejarea si restaurarea patrimoniului cultural national. Prin urmare, tematica in sine a acestui act justifica caracterul sau de informatie cu caracter public. Mai mult, acest inscris reprezinta o emanatie a activitatii desfasurate de o autoritate a statului, conform competentelor care i-au fost oferite".Directorul actual al Institutului, Alexandru Murariu,áspune ca protocolul este abuziv si a fost semnat ilegal:

ôVa spun care sunt problemele documentului: este semnat cu delegatie in numele fostului director general. Persoana care a semnat aici, Mihaela Petrescu, nu avea delegatie in momentul acela.áE un fals. Pe avocata care a avizat acest protocol am concediat-o.áTot ea a spus conducerii sa nu faca public protocolul.áVedeti ca aici sunt niste clauze aberante. Aberante.áDeci acesta este un protocol careádin punctul meu de vedere este ilegal si abuziv, fapt pentru care si fostul director a fugit cand a trebuit sa il semneze.áNu va ganditi ca persoana care semnat aici a facut-o asaůö, a declaratáAlexandru Murariu, citat de Casa Jurnalistului.

Protocolul stabileste conditiile in care INP ar fi primit bani de la RMGC, pe baza unui contract ulterior. Darácontractul acela nu exista, spune Murariu. Actualul director declara ca Institutul nu a primit pana acum nici un ban de la compania canadiana.

Citeste aici integral protocolul de cooperare dintre RMGC si Institutul National de Patrimoniu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
22/10/2013 12:54
Secrete trebuie sa existe intre poprul roman si guvern in fata strainilor nu intre guvern si straini in fata .....poporului
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter