- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alianța nucleară din Europa. 12 state se unesc să promoveze energia nucleară. Virgil Popescu este și el la Stockholm

28 Feb, 14:16 • Polojan Tudor
Franța reunește astăzi oficialii a 12 țări din Uniunea Europeană, cu scopul de a crea o alianță de țări care să lupte pro energie nucleară în cadrul politicilor energetice ale Uniunii.
Alianța nucleară din Europa. 12 state se unesc să promoveze energia nucleară. Virgil Popescu este și el la Stockholm

Această decizie vine în contextul unor dispute tot mai aprice dintre Franța și state precum Germania și Spania. Cea dintâi, căreia i se alătură alte țări ce doresc mai multe politici la nivel european care să promoveze energia nucleară ca sursă de energie cu emisii reduse de CO2, este în dezacord cu cele două din urmă, care sunt de părere că acest combustibil nu ar trebui să fie pus la același nivel de egalitate cu energia regenerabilă, scrie economica.net.

Reuniunea a fost planificată de către ministrul francez al energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din țările Uniunii Euroopene la Stockholm, în Suedia, și se va concentra pe contribuția adusă de energia nucleară la obiectivele privind schimbările climatice și securitatea energetică, a declarat un oficial francez.

Țelul este de a pune bazele unei alianțe pro-nucleară cu alte state înaintea negocierilor cu UE, a mai subliniat oficialul, fără a preciza care sunt politicile vizate de aceste negocieri. Printre țările care se vor alătura Franței sunt România, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Olanda și Finlanda.

Mai citește și: Statul oferă 1.000 de euro tinerilor. Primul venit, primul servit. Iată cum beneficiezi de bani

Alianța nucleară din Europa. 12 state se unesc să promoveze energia nucleară. Virgil Popescu este așteptat și el la Stockholm
Alianța nucleară din Europa. 12 state se unesc să promoveze energia nucleară. Virgil Popescu este așteptat și el la Stockholm

Olanda nu este de acord cu energia nucleară

Rob Jetten, ministrul olandez al Energiei, a salutat alianța dintre state însă a subliniat faptul că Olanda nu este în totalitate de acord cu Franța din anumite puncte de vedere, in mod special cu opinia olandeză potrivit căreia Uniunea Europeană ar trebui să acorde prioritate hidrogenului din surse regenerabile înaintea altor forme de combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon.

„Cred că este foarte bine că avem o platformă cu țările care doresc energia nucleară doar pentru a împărtăși cunoștințe și experiențe”, a spus Jetten.

Energia nucleară este deja folosită de țări precum Franța, Suedia și Ungaria, iar Polonia dorește să construiască primele sale reactoare. Austria și Luxemburg se opun vehement acestei surse de energie, aducând vorba de deșeurile radioactive și de siguranță, în timp ce state precum Germania își scot treptat din uz treptat reactoarele.

Ministrul român al Energiei se află la reuniunea informală a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene, care se desfăşoară la Stockholm, în Suedia. Acesta a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„La reuniunea informală a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene (…) am fost întâmpinaţi de Ebba Busch – viceprim – ministru şi ministrul Energiei, Afacerilor şi Industriilor din Suedia şi Andreas Carlson, ministrul Infrastructurii şi Locuinţelor din Suedia. Le-am transmis un mesaj: pentru un proces de decarbonizare de durată avem nevoie de cât mai multe surse de producere a energiei cu emisii scăzute de CO2. Mai mult chiar: decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a scris Virgil Popescu.

Mai citește și: Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult