- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Brânza albastră Cabrales, înscrisă în Cartea Recordurilor. Cu cât s-a vândut cea mai scumpă brânză din lume

18 Sep, 17:27 • stefan.vlad
Brânza albastră Cabrales, înscrisă în Cartea Recordurilor. Recordul mondial pentru cea mai scumpă brânză a fost doborât la o licitație. O roată de brânză cu o greutate de 2,2 kg a fost vândută cu 30.000 de euro. Fermierul care a produs-o este din nordul Spaniei.
Brânza albastră Cabrales, înscrisă în Cartea Recordurilor. Cu cât s-a vândut cea mai scumpă brânză din lume

Brânza albastră Cabrales, înscrisă în Cartea Recordurilor, a primit titlul de „cea mai scumpă brânză din lume”. Aceasta a fost cumpărată de proprietarul restaurantului El Llagar de Colloto de lângă Oviedo, Ivàn Suárez, care cumpărase deja alt sortiment de brânză la o licitație în 2019 pentru prețul record anterior de 20.500 de euro.

Suárez a spus că „pasiunea pentru pământ” și ”recunoașterea muncii producătorilor de brânză l-au făcut să liciteze pentru sortimentul atât de scump”. Prețul obișnuit al brânzei Cabrales este de 35 până la 40 de euro pe kilogram.

Citește și: Culiță Sterp câștigă o avere de pe urma oilor! Cât costă un kilogram de brânză la magazinul familiei artistului

Brânza albastră Cabrales, înscrisă în Cartea Recordurilor

Brânza cu un preț record conține lapte de vacă, oaie și capră și a fost lăsată la maturat cel puțin opt luni într-o peșteră la aproximativ 7 grade Celsius la o altitudine de aproape 1.400 de metri.

Aceste peșteri deosebite sunt situate în Parcul Național Picos de Europa, lângă zona Calabres. De îndată ce brânza este suficient de maturată, este transportată ”pe jos” într-o călătorie ce durează până la 8 ore, la o fabrică din Los Puertos, în sudul Spaniei unde este finisată.

Guillermo Pendás, fermierul care a preparat remarcabila brânză, de la fabrica de familie din Los Puertos, și-a exprimat uimirea când a aflat care este prețul final care s-a licitat pentru produsul său. „Știam că avem o brânză bună, dar și că este foarte greu de câștigat”, a subliniat producătorul, potrivit Agrointel.ro.

Telemeaua de Ibănești, primul produs din România certificat mondial

Telemeaua de Ibăneşti are șanse mari să fie recunoscută la nivel mondial. Brânza făcută după o reţetă străveche, unică și extrem de amplă, de pe Valea Gurghiului, urmează să fie certificată la nivel mondial după ce, în anul 2016, a fost primul produs lactat din România protejat la nivel european. Telemeaua a fost înregistrată la Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.

Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu telemeaua de Ibăneşti. Aşteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI şi DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Şi ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificaţi mondial cu Telemeaua de Ibăneşti.

Nu mai există nicio certificare la nivel mondial din România, acum încep produsele europene să se certifice, e o legislaţie nouă şi la nivel mondial. Ce anume îl face atât de special? Calitatea, laptele, materia primă obţinută din cele trei comune Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu, care au o floră spontană deosebită”, a declarat presei joi, 19 ianuarie, reprezentantul firmei producătoare, Nicu Bumb.