- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cheltuielile cu războiul îi pot lăsa pe ucraineni fără salarii și pensii. Avertismentul de la Premierul lui Zelenski

24 Oct, 09:17 • Gabriela Andreescu
Premierul ucrainean Denis Şmigal cere urgent ajutorul Uniunii Europene după ce ar putea rămâne fără salarii și pensii. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, amenință cu consecințe grave asupra populaţiei,
Cheltuielile cu războiul îi pot lăsa pe ucraineni fără salarii și pensii. Avertismentul de la Premierul lui Zelenski

Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii și pensii dacă Uniunea Europeană încetează să finanțeze Ucraina, a spus premierul Denis Şhimal, referindu-se la cele 9 miliarde de euro promise de executivul comunitar.

Aflată în plin război cu Rusia, Ucraina folosește asistența financiară din partea UE în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor și pentru reconstrucție. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, ar avea consecințe grave asupra populaţiei. Una dintre aceste consecințe grave ar fi imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile populației.

„Avem nevoie de acest ajutor pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Fie că va fi un împrumut sau un grant, asta este mai puțin important. Am epuizat deja toate oportunitățile de economisire”, a spus premierul Denis Şmigal, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cheltuielile cu războiul îi pot lăsa pe ucraineni fără salarii și pensii
Cheltuielile cu războiul îi pot lăsa pe ucraineni fără salarii și pensii

În cadrul interviului pentru presa germană, premierul Ucrainei a detaliat cheltuielile pentru apărare și ponderea acestora în bugetul național, explicând motivele pentru care țara vecină se bazează într-o foarte mare măsură pe ajutorul financiar al statelor din vest.

„Astăzi, bugetul apărării reprezintă 60% din cheltuielile noastre de stat și folosim asistența financiară a partenerilor noștri în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor, pensii şi salarii, dar și pentru reconstrucție. Orice întârziere în acest caz poate avea consecințe grave”, a atenționat Denis Șmigal

Citește și: Mii de oameni se revoltă în Ungaria: ”Orban dispari!”

Potrivit oficialului ucrainean, în momentul de faţă pierderile cauzate de războiul cu Rusia au crescut deja la peste 700 de miliarde de dolari. Premierul Ucrainei consideră că pierderile pot fi acoperite de active rusești blocate.

„Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești și apoi să investim veniturile în reconstruirea Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a viitorului sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator trebuie să știe că el este responsabil pentru agresiune şi să simtă asta pe banii lui, pe propriul buzunar”, a clarificat Şmigal.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult