- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

„Cititul gândurilor” poate deveni o realitate! Cercetătorii au construit un algoritm care poate face asta!

29 Oct, 17:00 • Cornel Ghimeșan
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au declarat că au construit un algortit care poate, prin monitorizarea fluxului sanguin, să reconstruiască gândurile.
„Cititul gândurilor” poate deveni o realitate! Cercetătorii au construit un algoritm care poate face asta!

De fiecare dată când urmărim un film de genul SF ne întrebăm dacă vreodată vom putea avea capacitatea de a citi gândurile oamenilor din jurul nostru. Se pare că acest vis ar putea deveni realitate foarte curând. Cercetătorii de la Universitatea din Texas au declarat că ar fi construit un algoritm „decodor” care poate reconstrui ceea ce gândește cineva doar prin monitorizarea activității creierului său, folosind un scanner fMRI obișnuit, conform The Scientist.

Citește și: Conflict de interese la nivel înalt! General Motors oprește plata publicității pe Twitter după ce Elon Musk a finalizat achiziția platformei

Cercetarea ar putea pune bazele pentru interfațe creier-calculator mult mai capabile, concepute pentru a-i ajuta pe cei care nu pot vorbi sau nu pot scrie.

Într-un experiment, cercetătorii au folosit aparate RMN pentru a măsura modificările fluxului sanguin – nu declanșarea neuronilor individuali, care este infam de „zgomotoasă” și dificil de decriptat – pentru a decoda semantica mai largă a ceea ce gândeau trei subiecți de studiu, în timp ce ascultau 16 ore de podcasturi și radio.

Cercetătorii au folosit datele adunate  pentru a antrena un algoritm despre care spun că poate asocia aceste modificări ale fluxului sanguin cu ceea ce subiecții ascultau în prezent. Rezultatele au fost promițătoare, decodorul fiind capabil să deducă sensul „destul de bine”, așa cum a spus neurologul de la Universitatea din Texas, Alexander Huth.

„Cititul gândurilor” poate deveni o realitate! Cercetătorii au construit un algoritm care poate face asta!
„Cititul gândurilor” poate deveni o realitate! Cercetătorii au construit un algoritm care poate face asta!

Totuși, sistemul a avut unele deficiențe. De exemplu, decodorul a amestecat adesea cine spunea un anumit lucru, în înregistrările radio și în podcasturi.

Cu alte cuvinte, algoritmul „știe ce se întâmplă destul de precis, dar nu cine face lucrurile”, a explicat Huth.

De asemenea, algoritmul nu a fost capabil să folosească ceea ce a învățat din semantica scanărilor creierului unui participant și să o aplice la scanările altuia, în mod paradoxal.

În ciuda acestor deficiențe, decodorul a putut chiar să deducă o poveste atunci când participanții au vizionat un film mut, ceea ce înseamnă că nu se limitează nici la limbajul vorbit. Acest lucru sugerează că aceste descoperiri ne-ar putea ajuta, de asemenea, să înțelegem funcțiile diferitelor regiuni ale creierului și modul în care acestea se suprapun în înțelegerea lumii.

Alți cercetători, care nu au fost implicați în studiu, au fost impresionați. Sam Nastase, cercetător și lector la Princeton Neuroscience Institute, a numit cercetarea „uimitoare”, spunând pentru The Scientist: „dacă aveți un cadru de modelare suficient de inteligent, puteți extrage o cantitate surprinzătoare de informații” din aceste tipuri de înregistrări.

Alte articole: Elon Musk a preluat controlul Twitter și a concediat imediat directori din conducerea companiei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult