- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum s-a îmbogățit pe spatele giganților din sectorul tehnologiei. Povestea tânărului european care a reinventat „Visul American”

18 Sep, 19:40 • Cornel Ghimeșan
„Visul American” există, iar un tânăr din Europa a reușit să demonstreze acest lucru, după ce a reinventat total conceptul de business pe care îl avea în plan. Cu toate că a plecat în San Francisco cu o idee, acesta a ajuns să facă cu totul altceva. Iată care este povestea impresionantă a lui Jan Sramek.
Cum s-a îmbogățit pe spatele giganților din sectorul tehnologiei. Povestea tânărului european care a reinventat „Visul American”

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a relocalizat în Bay Area din San Francisco pentru a atinge succesul în industria tehnologică și pentru a demonstra că există „Visul American”. Totuși, povestea sa a luat o direcție cu totul neobișnuită atunci când a decis să nu lanseze o nouă afacere start-up, ci să investească în achiziționarea de terenuri agricole cu banii giganților din tehnologie.

Citește și: Michael Burry anunță o nouă catastrofă! Investitorul care a devenit faimos după ce a prezis criza din 2008, pariază pe prăbușirea bursei americane

În ultimii cinci ani, o companie denumită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru a achiziționa terenuri în afara orașului San Francisco, fără a dezvălui inițial cine se află în spatele acestor eforturi sau care sunt planuri pentru acele terenuri. Recent, autoritățile locale care investigau această problemă au obținut în cele din urmă un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogați și cunoscuți, sunt implicați în acest proiect și își propun să dezvolte un oraș nou pe acele terenuri, conform informațiilor din The New York Times și Bloomberg.

Potrivit rapoartelor citate de cele două publicații, printre investitorii cheie se numără Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, Marc Andreessen și Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, și alți lideri și investitori din industria tehnologică. Conducătorul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader de la Goldman Sachs.

Cum arată „Visul American”

Ca imigrant european, Sramek a fost impresionat de energia și spiritul de inițiativă al start-up-urilor americane și, astfel, s-a mutat în zona San Francisco-Bay Area cu speranța de a reuși în industria tehnologică și de a atinge „Visul American”. În curând, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, situat pe marginea estică a golfului San Francisco. În cele din urmă, un colț rural al acestui comitat a devenit epicentrul unui plan elaborat de Sramek pentru construirea unui oraș de la zero.

A fondat compania Flannery Associates și, în ultimii ani, a mobilizat fonduri de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a da viață acestei ambițioase idei. Povestea despre cum Sramek a reușit să convingă câțiva dintre cei mai înstăriți oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme și terenuri neamenajate pentru visul unui oraș nou pare să devină o legendă a Silicon Valley, un amestec de idealism și capitalism tradițional.

De-a lungul anilor, ideea de a crea un oraș în care mașinile sunt autonome și reglementările sunt flexibile a fost discutată în întâlniri și evenimente ale elitei tehnologice din Silicon Valley. Cu toate acestea, Sramek avea un plan concret cu privire la modul în care investitorii ar putea achiziționa proprietățile necesare, conform persoanelor care au cunoștință despre planurile sale. După ce și-a prezentat ideea în fața a aproximativ o duzină de potențiali finanțatori, a obținut primul său cec de la Patrick Collison, CEO-ul Stripe, o companie de plăți cu o creștere rapidă, care îl transformase pe Collison într-un miliardar virtual pe hârtie.

„California Forever este compania mamă a Flannery Associates. În ultimii ani, Flannery a achiziţionat peste 20.000 de hectare Solano, California. Până în prezent, compania noastră a păstrat tăcerea cu privire la activităţile noastre. Aceasta a creat, pe bună dreptate, interes, îngrijorare şi speculaţii. Acum, că nu mai suntem limitaţi de confidenţialitate, suntem dornici să începem o conversaţie despre viitorul comitatului Solano, o conversaţie cu voi toţi.

Aşa cum se întâmplă în multe părţi ale statului nostru, comitatul Solano se confruntă cu numeroase provocări, dar are şi numeroase oportunităţi. În ultimii ani, am efectuat sondaje şi interviuri cu aproximativ 2.000 de rezidenţi de aici, iar vocile voastre au fost clare. Locuitorii doresc mai multe oportunităţi de a cumpăra case în comunităţi sigure şi prietenoase pentru pietoni.

Locuri de muncă locale bine plătite, astfel încât să poată locui şi lucra în comitat. Mai multe resurse pentru îmbunătăţirea şcolilor, promovarea siguranţei publice şi reducerea persoanelor fără adăpost, precum şi resurse pentru investiţii în infrastructura pentru transport, apă şi protecţia împotriva incendiilor forestiere.”

În doar câteva luni, aceste discuții au evoluat pentru crearea Flannery Associates. Ceea ce a început inițial cu un obiectiv relativ modest de a achiziționa 4 hectare de teren s-a dezvoltat rapid într-o campanie extinsă de achiziționare de terenuri, conform documentelor judiciare și unei prezentări pentru investitori care au fost analizate de The Times. Cu suma de 900 de milioane de dolari, s-au achiziționat suficiente parcele pentru a acoperi de două ori suprafața orașului San Francisco.

„Acest efort ar trebui să elibereze o parte din presiunea pe care o simţim cu toţii în Silicon Valley – creşterea preţurilor la locuinţe, lipsa de adăpost, traficul aglomerat etc.“, a declarat Moritz unui investitor, conform New York Times.

Alte articole: Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Dacă va fi condamnat ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult