- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Daily Dicționarul Merriam-Webster a desemnat cuvântul anului 2022. Termenul exprimă „epoca dezinformării” în care trăim.

25 Dec, 20:35 • Gabriela Andreescu
Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvântul anului 2022. Este vorba despre „gaslighting”, care înseamnă acțiunea de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj.
Daily Dicționarul Merriam-Webster a desemnat cuvântul anului 2022. Termenul exprimă „epoca dezinformării” în care trăim.

„Gaslighting”

înseamnă, relatează CNN, „acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj”. A fost ales cuvântul de top al acestui an pentru că a devenit „cuvântul favorit pentru percepția înșelăciunii”.

Potrivit Merriam-Webster, în acest an s-a înregistrat o creștere de 1.740% a căutărilor pentru acest termen, iar interesul a rămas ridicat pe tot parcursul anului.

”În ultimii ani, odată cu înmulţirea impresionantă a canalelor şi tehnologiilor folosite pentru a dezinforma, ‘gaslighting’ a devenit cuvântul favorit pentru a desemna decepţia. De aceea (credeţi-ne pe cuvânt!) şi-a câştigat titlul de Cuvântul Anului”, au scris editorii Merriam-Webster.

Printre cuvintele nominalizate pentru Cuvântul Anului s-au mai aflat ”omicron”, literă a alfabetului grec utilizată pentru a desemna o variantă deosebit de contagioasă a noului coronavirus, şi ”sentinet”, ale cărui căutări au sporit după ce un inginer de la Google a susţinut că robotul de chat bazat pe inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat o conştiinţă umanoidă, informează Agerpres.

Dicționarul Merriam-Webster a desemnat „gaslighting” drept cuvântul anului 2022
Dicționarul Merriam-Webster a desemnat „gaslighting” drept cuvântul anului 2022

Citește și: Petre Daea își va cumpăra porcul de Crăciun…de la un prieten! „Îl iau cu cât mi-l dă. Văd palmele bătătorite de muncă. Să vă duceți în piețe și să luați produse de la românii noștri”

Alţi termeni nominalizaţi au fost ”oligarh”, ”a codifica”, ”LGBTQIA”, ”argilos”, ”raid” şi ”regina consoartă”.

‘Puncte bonus (care nu au nicio valoare în bani) vor fi acordate celui care poate folosi toate aceste cuvinte (inclusiv gaslighting) într-o singură frază”, a scris Merriam-Webster pe Twitter.

Cuvântul anului desemnat de Merriam-Webster este ”o măsură statistică” a căutărilor efectuate în dicţionar în ultimul an, se mai precizează într-un alt tweet.

În timp ce alte cuvinte frecvent căutate, precum „omicron” sau „regina consoarta”, reflectă evenimente sau episoade specifice din 2022, „gaslighting” se referă la un fenomen care nu este trecător, ci mai degrabă o parte înrădăcinată a vieții noastre, conform Merriam-Webster.

Termenul „gaslighting” se datorează piesei din 1938 și filmului „Gaslight” din 1944 (la rândul său un remake al unui film din 1940). În ambele, un bărbat rău încearcă să-și păcălească proaspăta soție, făcând-o să creadă că își pierde mințile.

Citește și: Băncile au decis să parieze pe agricultură: În primele 9 luni din an, Banca Transilvania a oferit finanţări agribusiness de aproape 3 mld. lei, mai mari cu peste 58% faţă de perioada similară din 2021

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult