- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ei sunt primii astronauți care vor ajunge la Lună, după jumătate de secol. NASA a făcut anunțul oficial

03 Apr, 21:34 • Constantin Cristina
NASA a anunțat cine sunt astronauții care vor merge în prima misiune lunară, Artemis 2, după mai bine de 50 de ani. Cei patru norocoși vor fi antrenați pentru istoricul zbor, care va fi lansat în noiembrie 2024.
Ei sunt primii astronauți care vor ajunge la Lună, după jumătate de secol. NASA a făcut anunțul oficial

Primii astronauți care urmează să zboare în legendara misiune Artemis II până la Lună, cu echipaj, după mai bine de jumătate de secol, au fost nominalizați de NASA. Cei patru norocoși vor începe antrenamentele imediat, iar istoricul zbor va avea lansat în noiembrie anul viitor, a transmis CNN.

Citește și: Polonia acceptă pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot

Cine sunt primii astronauți care merg pe Lună

Astronauții norocoși care vor avea ocazia să participe în misiunea legendară până la Lună sunt: Reid Wiseman, Victor Glover și Christina Koch de la NASA și Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană.

astronauți
astronauți

Reid Wiseman are 47 de ani și este pilot al Marinei SUA și pilot de testare. El a fost nominalizat pentru a deveni astronaut al NASA în anul 2009. A mai avut contact cu spațiul într-o misiune de 165 de zile pe Stația Spațială Internațională, lansată la bordul unei rachete rusești Soyuz. Wiseman a fost, în 2014, șef al biroului de astronauți înainte de a demisiona, în noiembrie anul curent, tocmai pentru a deveni eligibil pentru o misiune de zbor.

Victor Glover, în vârstă de 46 de ani, este și el pilot al Marinei. El a luat prima data contact cu spațiul anul trecut, cu naveta Crew Dragon a SpaceX, timp de șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Christina Koch are 44 de ani și a mai avut parte de șase ieșiri în afara Stației Spațiale Internaționale. Este cunoscută pentru cel mai lung zbor spațial realizat de o femeie, cu un total record de 328 de zile. Koch a ajutat la dezvoltarea instrumentelor științifice pentru mai multe misiuni NASA. De asemenea, a petrecut un an la Polul Sud, pentru a se pregăti pentru intensitatea unei misiuni lunare.

Jeremy Hansen are 47 de ani și este pilot de luptă. A fost nominalizat de Agenția Spațială Canadiană pentru a deveni astronaut în 2009. Este unul dintre cei patru astronauți canadieni activi, iar recent a devenit primul canadian responsabil cu antrenamentul unei noi clase de astronauți la NASA.

Misiunea legendară urmează să aibă loc în noiembrie 2024 și este prima cu echipaj pe orbita Lunii. Nava va depăși distanța de zbor, comparativ cu misiunile realizate anterior după programul Apollo.

De asemenea, misiunea Artemis III urmează sa fie lansată în 2025, unde va fi folosită cea mai puternică rachetă din lume, cu un cost de peste 100 de miliarde de dolari, a informat sursa citată.

Alte articole: Lansarea rachetelor Vega-C suspendată temporar! Sunt anchetate cauzele eșecului primului zbor