- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europa fără tutun! Cei născuți din 2010 nu vor mai putea cumpăra țigări

12 Oct, 08:32 • Cornel Ghimeșan
o inițiativă cetățenească propune ca până în 2030 să fie înființată prima genereație fără tutun. De asemenea, se dorește limitarea spațiilor publice în care se fumează, pentru a fi creată o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun.
Europa fără tutun! Cei născuți din 2010 nu vor mai putea cumpăra țigări

Prima generație europeană fără tutun ar putea să fie înființată până în 2030 în urma unei inițiative cetățenești. Comisia Europeană a acceptat și inregistrat inițiativa, iar dacă va fi votată, cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse care conțin nicotină sau tutun . Comisia Europeană înregistrat de curând o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”. Cetățenii solicită autorităților de la Bruxelles să vină propună o legislație care să prevină dependența de țigări în rândul tinerelor generații.

Citește și: Zi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași. Orele sunt suspendate pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

Totodată, inițiativa solicită măsuri pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și mucuri de țigară, pentru a fi creată o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun. De asemenea, se doreşte „extinderea spațiilor exterioare fără fum și vapori, în special cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante)”, dar și „finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți prognosticul și a le face vindecabile”.

Europa fără tutun

Europa fără tutun! Cei născuți din 2010 nu vor mai putea cumpăra țigări
Europa fără tutun! Cei născuți din 2010 nu vor mai putea cumpăra țigări

Acest demers vine în contextul în care fumatul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate și mortalitate din lume, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. În prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. În România ultimele statistici ale OMS despre fenomenul tabagismului datează din 2014. Datele respective arată că 26,7% dintre români sunt fumători (2,4% sunt ocazionali), că 12,6% au reușit să se lase, dar și că 60,7% nu s-au atins de țigări toată viața. Concret, 3,4% dintre bărbații din România sunt fumători în timp ce procentul femeilor care fumează este de 16,7%.

Între timp, în Parlamentul României a fost depus un proiect de lege care prevede ca minorii care fumează în parcuri, școli, gări, mijloace de transport în comun, drumuri publice sau terenuri de sport să fie amendați cu 500 de lei. Practic, iniţiativa legislativă prevede interzicerea consumului de țigări de către minori în locuri publice. Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputați şi senatori.

Alte articole: Gigi Becali s-a pus pe vândut sucuri naturale de fructe și legume. Clinica de oncologie în care a investit milioane de euro, cifre tot mai slabe

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult