- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Până și bancherii elvețieni anunță pierderi! Banca Națională a Elveției înregistrează 143 miliarde de franci

31 Oct, 19:01 • Gabriela Andreescu
Elveția, locul considerat cel mai sigur din lume pentru păstrarea activelor bancare, se confruntă cu pierderi însemnate. Banca Națională a Elveției a anunțat că a înregistrat cele mai mari pierderi de la înființarea sa, iar cifrele depășesc PIB-ul Marocului
Până și bancherii elvețieni anunță pierderi! Banca Națională a Elveției înregistrează 143 miliarde de franci

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat luni pierderi de 142,2 miliarde franci (143 de miliarde dolari) în primele nouă luni ale acestui an, în condiţiile în care creşterea dobânzilor şi aprecierea francului a redus valoarea investiţiilor străine ale SNB, transmite Reuters.

Valoarea acțiunilor și obligațiunilor au scăzut iar rezervele de aur s-au redus.

Cifrele anunţate luni anunță cele mai mari pierderi anuale din istoria SNB. Economiștii spun că acestea depăşesc valoarea Produsului Intern Brut al Marocului care este de 132 de miliarde de dolari.

„Problema este mediul stagflaționist în care acțiunile pierd, obligațiunile pierd, aurul pierde și francul elvețian devine mai puternic. În mod normal, obligațiunile și aurul câștigă atunci când acțiunile pierd. Dar asta nu s-a întâmplat în 2022”, a spus economistul UBS Alessandro Bee citat de Reuters.

Banca Națională a Elveției înregistrează 143 miliarde de franci, cât PIB-ul Marocului
Banca Națională a Elveției înregistrează 143 miliarde de franci, cât PIB-ul Marocului

Cifrele anunţate luni pun SNB pe o traiectorie care prefigurează cele mai mari pierderi anuale din istoria instituţiei bancare. Chiar dacă aceste rezultate negative nu vor influenţa politica monetară a SNB, ele fac puţin probabil ca instituţia să plătească dividende către Guvernul şi cantoanele elveţiene. Aceasta ar fi pentru a doua oară în istoria de 115 ani a SNB când instituţia nu a plătit dividende anuale.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2021, profitul net realizat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020.

Citește și: Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult