- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pesta porcină împiedică exportarea cărnii, deși 300 de unități de procesare sunt active în România

30 Mar, 08:42 • Constantin Cristina
300 de unități de procesare a cărnii sunt active în România, însă pesta porcină împiedică acest lucru. Cât de mult sunt afectate exporturile de carne din România?
Pesta porcină împiedică exportarea cărnii, deși 300 de unități de procesare sunt active în România

Cât mai mulți din măcelari sau producători de carne sunt afectați de pesta porcină care împiedică exportarea cărnii. Aproximativ 300 de unități de procesare a cărnii, fabrici de mezeluri, preparate din carne sau conserve care pot exporta, sunt active în România, a anunțat zf.ro.

Citește și: Pesta porcină lovește o fermă din județul Timiș. 39.000 de suine vor fi incinerate

Județele care au cel mai mare număr de afaceri sunt Suceava, Prahova și Ilfov, conform unei analize ZF realizată pe baza datelor de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pesta porcină afectează exporturile de carne

România exportă preparate din carne și pește de peste 260 de mil. euro anual, astfel, puterea acestor companii la export este redusă. ZF l-a întrebat pe directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Dana Tănase, dacă vor crește exporturile de preparate din carne.

„Problema este legată de faptul că suntem blocaţi la export din cauza pestei porcine. (…) Din SUA au venit acum doi ani inspectori pentru exportul de Salam de Sibiu şi conserve. Nici acum nu s-a finalizat parteneriatul deşi ei au vizitat unităţile şi au văzut că sunt la un nivel înalt. Cu toate că eu garantez că fabricile lucrează cu materie primă (carne de porc – n. red.) din afară, deocamdată sunt reticenţi”, a spus Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Pesta porcină afectează exporturile de carne
Pesta porcină afectează exporturile de carne

Pesta porcină este boala care afectează doar animalele, însă sunt afectați și producătorii de carne, dând peste cap afacerile și viața acestora. Virusul a doborât chiar și cea mai mare industrie de carne, dar și consumator din lume, China.

Crescătorii şi abatoarele germane nu mai pot exporta în China şi anul trecut au inundat piaţa din regiune, un efect fiind forţarea în jos a preţurilor. Dar în 2021, odată cu criza de energie şi cu accelerarea inflaţiei au explodat şi costurile.

În Ungaria, în această situaţie, este foarte probabil ca anul acesta fermierii să majoreze preţurile, a declarat Tamás Éder, preşedintele Asociaţiei Industriei Cărnii din Ungaria, pentru Inforádió. „Sectorul cărnii de porc a fost lovit de două virusuri: COVID-19 şi pesta porcină africană”, a explicat el.

Éder a mărturisit că scumpirile vor bubui pe piață, iar porcii vor costa în medie de 65-70%. Ungaria fiind unul dintre cei mai mari exportatori regionali de mezeluri și preparate din carne de porc.

Alte articole: Vouchere pentru porcul de Crăciun. ANSVA va ajuta românii să își cumpere porc de sărbători