- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețurile alimentelor au crescut la nivel global în martie. Care au fost scumpirile principalelor produse din coșul de bază

05 Apr, 16:27 • Adrian Popovici
Indicele global al preţurilor pentru alimente a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la minimumul ultimilor trei ani, ca urmare a scumpirii uleiurilor vegetale, cărnii şi lactatelor.
Prețurile alimentelor au crescut la nivel global în martie. Care au fost scumpirile principalelor produse din coșul de bază

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură  a transmis cele mai noi evoluții înregistrate de indicele global al prețurilor produselor alimentare. Datele agenției indică faptul că acest idnicator a fast pe creștere în martie, asta după ce în februarie a ajuns la un minim al ultimilor trei ani pe fondul scumpirilor înregistrate de ulei, carne și lactate, transmite Reuters.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a fost din nou în creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la minimul ultimilor trei ani, ca urmare a scumpirii uleiurilor vegetale, cărnii şi lactatelor, a anunţat, vineri, FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate pentru un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În martie 2024, acest indice al prețurilor s-a situat la o medie de 118,3 puncte, în creştere faţă de nivelul de 117 puncte înregistrat în luna februarie. Potrivit FAO este vorba de prima creştere înregistrată în ultimele şapte luni.

Preţurile internaţionale la alimente au scăzut semnificativ după nivelul record atins în luna martie 2022, la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, ambele state fiind mari exportatori mondiali de produse agricole.

Prețurile alimentelor au cresut la nivel global în luna martie.
Prețurile alimentelor au cresut la nivel global în luna martie.

Citește și: Prețuri uriașe la alimente înainte de Paște. Experții, avertisment de ultimă oră: „Prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață”

De ce au crescut prețurile alimentelor la nivel global?

Analizele făcute de experți indică faptul că această scumpire a alimentelor din luna martie a fost stimulată în primul rând de un avans de 8% al preţurilor la uleiuri vegetale, în condiţiile în care toate soiurile importante de ulei au înregistrat creşteri de preţuri.

În plus, preţurile produselor lactate au crescut cu 2,9% în luna martie, aceasta fiind a şasea lună consecutivă de creştere a acestei categorii de alimente, impulsionate de creşterile de preţuri la brânză şi unt. O creştere mai mică, de 1,7%, a fost înregistrată la preţul cărnii, susţine FAO, creştere care reflectă preţurile mai mari la carnea de pasăre, porc şi vită.

Datele indică că scumpirile au fost echilibrate parţial de o scădere cu 2,6% a preţurilor la cereale şi un declin de 5,4% al preţurilor la zahăr. Potrivit agenției, scăderea preţurilor la cereale s-a datorat în primul rând declinului preţurilor la grâu, pe fondul concurenţei puternice la export şi al deciziei Chinei de a anula anumite achiziţii de alimente. În contrast, preţurile la porumb au crescut în luna martie, parţial din cauza problemelor logistice din Ucraina.

În ceea ce privește cererea şi oferta de cereale, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială în sezonul 2023/24, până la 2,841 miliarde de tone, pe fondul aşteptărilor referitoare la producţii mai mari de porumb şi orez.

Citește și: Lista cu alimentele care vor avea prețuri plafonate până la finalul anului 2024. Klaus Iohannis a promulgat legea