Tinerii protestatari au apelat la această formă de protest deoarece consideră că radio-televiziunea de stat din Serbia este indiferentă cu privire la manifestațiile lor.
„Canalul public lucrează împotriva noastră”, au scris studenții, pe rețeaua de socializare Instagram.
În acest context, tinerii protestatari s-au adunat, luni seară, la sediile posturilor publice de televiziune și radio din Belgrad și Novi Sad, blocând accesul în respectivele instituții, transmite agenția AFP, citată de agerpres.
Studenții și-au instalat corturi în fața clădirilor unde funcționează radio-televiziunea de stat din Serbia, anunțând că sunt deciși să prelungească această formă de protest.
La Novi Sad, demersul protestatarilor a dus la o încăierare cu forțele de ordine, au transmis surse locale.
#BREAKING #Serbia JUST IN: Scuffle Erupts Between Students and Police at RTV Headquarters in Novi Sad, Serbia.
A scuffle broke out between student protesters and police in front of the Radio Television of Vojvodina (RTV) headquarters in Novi Sad, Serbia, during a blockade of the… pic.twitter.com/UflggKXIDA
— The National Independent (@NationalIndNews) April 14, 2025
Citește și Schimbare radicală în portofele! Se schimbă banii până pe 1 ianuarie 2026!
Protestele din Serbia durează au început acum mai bine de cinci luni, după un accident mortal produs în gara din Novi Sad, la 1 noiembrie 2024. Atunci, 16 oameni au murit după ce o copertină ce ar fi fost renovată recent s-a prăbușit peste ei.
Manifestanții – adunați aproape zilnic în număr mare, uneori de ordinul sutelor de mii, în marile orașe din Serbia – acuză corupția aproape generalizată, care a favorizat lucrările de calitate proastă la copertina gării din Novi Sad.
Presiunea pusă la protestatari a provocat demisia premierului Milos Vucevic.
Președintele Aleksandar Vucic a avut o atitudine oscilantă, alertând apelurile la dialog cu acuzațiile conform cărora că studenții încearcă o „revoluție colorată”, cu referire protestele ce au dus la căderea unor lideri din fostul spațiu sovietic.
Presa de stat i-a etichetat pe protestatari „agenți străini” plătiți de opoziție și i-a acuzat că pregătesc o lovitură de stat.
Citește și Dilema UE privind aprovizionarea cu gaz: la mâna lui Trump sau înapoi la Rusia?