- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Siegfried Mureşan, despre PNRR: România, printre cele 9 state din UE care au primit prefinanţarea şi două tranşe din banii europeni

20 Mar, 23:26 • Adrian Popovici
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, a declarat că România este printre cele 9 state membre ale UE care până acum a primit prefinanţarea şi două tranşe din PNRR.
Siegfried Mureşan, despre PNRR: România, printre cele 9 state din UE care au primit prefinanţarea şi două tranşe din banii europeni

Siegfried Mureşan, europarlamentar romîân, a declarat că în ceea ce privește PNRR, România se află între cele 9 state membre ale UE care până acum am primit prefinanţarea şi două tranşe. După cum explică acesta, țara noastră se află în prima treime a clasamentului, transmite News.ro.

„Sperăm să ne menţinem”, după cum a adăugat Siegfried Mureşan.

„Pe PNRR suntem 9 state membre ale UE care până acum am primit prefinanţarea şi două tranşe, doar nouă suntem. Şase au primit şi cea de a treia tranşă, majoritatea au pimit doar prefinanţarea, unele nici pe aceea. Deci suntem între primele nouă state, la PNRR, suntem în prima jumătate, prima treime a clasamentului. Sperăm să ne menţinem”

, a explicat europarlamentarul PNL într-o intervenție televizată.

Acesta a mai subliniat că urmează România urmează să primească fondurile pentru noul exerciţiu financiar, 2021-2027, bani pe care acum țara noastră începe să îi primească. El a mai adăugat că până în acest moment, prioritatea tuturor statelor a fost să absoarbă banii din exerciţiul trecut, care altfel puteau fi pierduţi.

„Rata de absorbţie va fi între 90 şi 95%, mai aproape de 95%. Probabil vom pierde între unul sau două miliarde, din 45 de miliarde cât am primit”, a spus Mureşan despre absorbţia fondurilor europene.

Citește și: Asociaţia Pro Infrastructură anunță că sunt probleme cu șantierul A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta. România ar putea pierde bani din PNRR din această cauză

Avertismentul Comisiei Europene: România ar putea pierde banii din PNRR

Comisia Europeană a atras atenția că țara noastră că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor de la UE, iar deficitul său fiscal într-un an electoral aglomerat este îngrijorător, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR.
România a trimis o a treia cerere de plată în decembrie, iar reprezentanţii Comisiei Europene se află la Bucureşti în această săptămână pentru a discuta despre obiectivele şi termenele nerespectate.

„A treia plată este întârziată faţă de unde ar fi trebuit să fim”, a declarat Celine Gauer, directorul SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene într-o conferinţă organizatră la Bucureşti. „Vedem că multe investiţii nu au început de fapt. Mesajul meu este unul de urgenţă”, a subliniat ea.

Citește și: Adrian Câciu: România a încasat 33% din fondurile PNRR. Avertismentul lansat de CE despre cererea 3 de plată

Tags: