- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara unde benzina este mai ieftină decât apa. Toată lumea a avut o mare surpriză când a făcut plinul la mașină

14 Dec, 18:07 • stefan.vlad
Țara unde benzina este mai ieftină decât apa. Toată lumea a avut parte de o surpriză extrem de plăcută atunci când a aflat cât a plătit pentru un plin de benzină. De menționat faptul că este vorba de benzina cu cifra octanică 94, care în țara noastră nu se găsește la nicio stație de alimentare. Această cifră octanică reprezintă rezistența la autoaprindere a combustibilului, adică rezistența la detonație.
Țara unde benzina este mai ieftină decât apa. Toată lumea a avut o mare surpriză când a făcut plinul la mașină

Țara unde benzina este mai ieftină decât apa. Este vorba de Cuba, unde un litru a ajuns să se vândă cu 30 de pesos, echivalentul a 11 cenţi litru, la actualul curs de schimb de pe piaţa neagră. Potrivit portalului globalpetrolprices.com, acesta este unul dintre cele mai mici prețuri din lume.

Citește și: Universitățile din Europa pot beneficia de 10 milioane de dolari de la Google. România se poate alătura programului

Țara unde benzina este mai ieftină decât apa

Având în vedere această situație surprinzătoare din Cuba, benzina cu cifra octanică 94 este mai ieftină decât o sticlă de apă. Un litru de apă costă între 100 și 200 de pesos, adică de 10 ori mai mult decât prețul combustibilului.

„Situaţia este una paradoxală. Pe de o parte, politicile statului încearcă să menţină un minim de coeziune socială. Pe de altă parte, tocmai politicile monetare ale statului duc la această adâncire a inegalităţii”, a declarat Bert Hoffmann, expert pe America Latină la Institutul german pentru studii globale (GIGA).

Costurile pot fi și mai mici în următoarele zile pentru cei care au dolari pentru că moneda locală (peso) a respectivei regiuni continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american. Moneda din Cuba este în declin încă din anul 2012.

Această depreciere le oferă celor care dețin dolari să aibă o putere de cumpărare mult mai mare pentru produse precum carburanţii, care sunt în pesos. Totul a plecat de la reforma monetară care a pus capăt sistemului cu două monede.

Din păcate, guvernul cubanez a dat naștere unei pieţe negre de schimb valutar care a contribuit la explozia preţurilor. Pe de altă parte, un cubanez care are doar pesos trebuie să achite pentru un plin peste jumătate din salariul minim lunar, care este de 2.100 de pesos.