- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE recunoaște! În 2022, numărul migranților ilegali a crescut alarmant

16 Dec, 13:29 • Bumbeneci Diana
Numărul migranților care au intrat ilegal în Europa a crescut considerabil. Iată bilanțul zonelor cu cele mai multe probleme.
UE recunoaște! În 2022, numărul migranților ilegali a crescut alarmant

Numărul de migranţi care au intrat ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ de la an la an, potrivit Frontex, agenţia pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă a blocului, citată vineri de DPA, noteazăAgerpres. Sunt mai multe zone în care migranţii au fost mai mulți ca în oricare an.

Numărul migranților crește

Datele analizate de Frontex scot în evidență faptul că în primele 11 luni ale anului 2022, aproximativ 308.000 de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale UE. Este vorba despre o creştere de 68% faţă de aceeaşi perioadă în 2021 şi cel mai înalt nivel după 2016, a anunţat Frontex în această săptămână.

Balcanii de Vest au fost din nou „cea mai activă rută de migraţie către UE”, potrivit agenţiei. Frontex a înregistrat aproape 140.000 de traversări ilegale în regiune – o creştere de 152% faţă de 2021.

Datele analizate mai scot în evidență faptul că Italia a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a sosirilor ilegale, Ministerul de Interne anunţând peste 98.000 de migranţi sosiţi cu barca până mijlocul lunii decembrie, în creştere de la aproximativ 63.000 între ianuarie şi decembrie 2021.

De partea cealaltă, aproximativ 17.000 de persoane au sosit în Grecia şi Cipru până acum în acest an.

Conflictele care au avut loc în 2021 și 2022, represiunile, dar și schimbările climatice au făcut ca mii de oameni din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, sperând într-o viaţă mai bună în UE, să lase totul în urma lor și să ajungă în UE în fiecare an, adesea în condiţii foarte periculoase.

Pe lângă ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneană a fost cea mai activă în 2022. Migranții încearcă să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia, potrivit Frontex.

Conform datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU, aproape 2.000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.
Chiar dacă au fost făcute nenumărate sesizări de la ONU către UE de a proteja mai bine refugiaţii, mai mulţi lideri cer intensificarea măsurilor pentru a reduce imigraţia ilegală.

Spre exemplu, Cancelarul austriac Karl Nehammer, a chemat UE să finanţeze construcţia de garduri de frontieră în România, Bulgaria şi Ungaria, potrivit DPA. Acest subiect a fost intens discutat, mai ales în momentul în care s-a dezbătut întrarea României și Bulgariei în Schengen.

În același timp, noul guvern de extremă dreaptă al Italiei a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranţilor pe mare şi pentru a sprijini instalarea de tabere de migranţi în Africa. Între timp, în România sunt identificați zilnic migranți care încearcă să treacă vama ilegal.

Ai mai putea citi și: VIDEO. Moment istoric în România. Primul tronson din Autostrada Pitești-Sibiu, deschis de astăzi traficului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult