- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un amiral american anunță Armaghedon: Războiul din Ucraina „este doar încălzirea”. „Vine războiul cel mare”

09 Nov, 16:00 • Gabriela Andreescu
Războiul din Ucraina este doar preludiul provocărilor militare ce așteaptă SUA în viitorul apropiat, pe măsură ce America își pierde avantajul competitiv în domeniul capabilităților armelor nucleare, a avertizat șeful Comandamentului Strategic (USSTRATCOM).
Un amiral american anunță Armaghedon: Războiul din Ucraina „este doar încălzirea”. „Vine războiul cel mare”

Charles A. Richard, comandantul Comandamentului Strategic al Statelor Unite (Stratcom), a avertizat că războiul din Ucraina nu este cel mai mare conflict pe care îl vor vedea SUA în acest moment. Cea mai mare putere a lumii trebuie să fie pregătită pentru un conflict global care implică China, a afirmat oficialul militar SUA, citat de Newsweek.

„Această criză din Ucraina în care ne aflăm acum, aceasta este doar încălzirea”, a spus Richard în timpul unui discurs.

Vine  conflictul cel mare. Și nu va dura mult până vom fi testați în moduri în care nu am mai fost testați de mult”, a declarat șeful Stratcom la simpozionul anual al Naval Submarine League.

Șeful Comandamentului Strategic al SUA a avertizat că SUA rămâne în urma Chinei și Rusiei în ceea ce privește capacitățile de descurajare nucleară.

„Așa cum evaluez nivelul actual de descurajare împotriva Chinei, estimez că barca se scufundă încet-încet. Se scufundă în ritm lent, dar se scufundă, căci în esență ei lansează capabilități mai rapid decât noi”, a precizat amiralul.

Comandantul Stratcom a făcut apel la armata americană să caute inspirație în modul în care a procedat în anii 1950 pentru a-și restabili avantajul competitiv.

„Trebuie să facem o schimbare rapidă, fundamentală, în modul în care abordăm apărarea acestei națiuni”, a continuat militarul de carieră.

Richard a mai spus că SUA trebuie să se uite la trecutul său în dezvoltarea militară pentru a vedea cum și-ar putea crește dominația în sfera militară internațională.

„Obișnuiam să știm cum să ne mișcăm rapid și am pierdut arta asta. (…) Trebuie să ne întoarcem la modul în care puneam întrebări în această națiune. Ce avem nevoie? Sunt bani? Sunt oameni? Ai nevoie de autorități? Ce risc? Așa am ajuns la Luna până în 1969. Trebuie să aducem o parte din asta înapoi. În caz contrar, China pur și simplu ne va depăși, iar Rusia nu va merge nicăieri prea curând,” a avertizat amiralul american.

Aceeași evaluare a decalajului de forțe în creștere între SUA, Rusia și China a făcut-o Pentagonul în raportul său recent privind strategia în domeniul apărării, arătând că aceste țări își reînnoiesc și diversifică capacitățile nucleare în vreme ce SUA se concentrează pe înlocuirea sistemelor ce trebuie scoase din serviciu.

China urmărește să se doteze cu cel puțin 1.000 de focoase transportabile până la sfârșitul anului 2030, iar Rusia intenționează să desfășoare 1.550 de focoase limitate prin Tratatul START pe vehicule de transport.

„Republica Populară Chineză (RPC) s-a angajat într-o ambițioasă expansiune, modernizare și diversificare a forțelor sale nucleare și a stabilit o triadă nucleară în formare. Rusia continuă să pună accentul pe armele nucleare în strategia sa, să își modernizeze și să își extindă forțele nucleare și să își arboreze armele nucleare în sprijinul politicii sale de securitate revizioniste”, arată un raport din 27 octombrie al Pentagonului.

Citește și: Rusia amenință cu războiul nuclear. Din nou. Ministerul de Externe de la Kremlin: „Cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt în pragul războiului”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult