- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ungaria nu mai vrea scandal cu UE! Parlamentul de la Budapesta va adopta 17 măsuri anticorupție

03 Oct, 21:42 • Cornel Ghimeșan
Pe fondul disputei cu Uniunea Europeană, Parlamentul Ungariei a decis să aprobe acțiuni anticorupție. Luni după-amiază Budapesta a aprobat primele măsuri în acest sens.
Ungaria nu mai vrea scandal cu UE! Parlamentul de la Budapesta va adopta 17 măsuri anticorupție

Parlamentul Ungariei a aprobat primele măsuri anticorupție, fiind presați de amenințările Uniunii Europene. Recent UE avertizase Ungaria că nu va mai beneficia de fonduri din cauza deraierilor lui Viktor Orban, dar și al nivelului foarte ridicat de corupție. În acest context, Parlamentul de la Budapesta a aprobat nu mai puțin de 17 măsuri menite să lupte cu corupția din țară. Una dintre cele mai importante măsuri se referă la crearea unei „autorități independente” care să urmărească gestionarea fondurilor comunitare primite.

Alte articole: În încercarea de a mai atrage clienți, o bancă crește dobânzile la depozitele în lei! 8,7% pentru cei care vor să își păstreze economiile pe 3 ani 

O altă măsură adoptată de Budapesta se referă la intensificarea transparenței procedurilor legislative, iar cetăţenii se vor putea adresa direct instanţelor judiciare dacă vor considera că procurorii au refuzat arbitrar o investigaţie privind acte de corupţie, informează Agenţia France-Presse şi publicaţia La Libre.

Ungaria vs. Uniunea Europeană

Ungaria nu mai vrea scandal cu UE! Parlamentul de la Budapesta va adopta 17 măsuri anticorupție
Ungaria nu mai vrea scandal cu UE! Parlamentul de la Budapesta va adopta 17 măsuri anticorupție

Comisia Europeană a cerut în septembrie Consiliului Uniunii Europene să blocheze fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, pe fondul disputelor cu Guvernul Viktor Orban privind independenţa justiţiei şi aplicarea unor directive comunitare. Pe de altă parte, premierul ungar acuza Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID din cauza dezacordurilor dintre cele două părţi cu privire la drepturile persoanelor LGBT+.

„Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu doreşte să ni le acorde din cauza dezbaterii privind politica noastră faţă de LGBT+”, a declarat prim-ministrul suveranist, într-un interviu la un post de radio local.

Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legislative care interzic „promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul celor sub 18 ani. Acest text, prezentat de Viktor Orban drept un instrument de protejare a copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificându-l drept „ruşinos”. Cu toate acestea, Uniunea Europeană reiterează ideea că decizia de a bloca fondurile PNRR nu are legătură cu acest aspect, ci cu  lupta insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă a sistemului judiciar.

Citește și: Italia amenințată direct de UE înainte de alegeri. Ursula von der Leyen:„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă avem instrumente”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult