- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Valul de demisii s-a terminat. Angajații nu se mai grăbesc să renunțe la locul de muncă, din teama de inteligența artificială. „Ne va lua toate locurile de muncă”

06 Aug, 10:59 • Lupu Alexandra
Angajații se gândesc de două ori înainte să-și dea demisia. Încetinirea economiei și temerile privind inteligența artificială sunt principalele motive.
Valul de demisii s-a terminat. Angajații nu se mai grăbesc să renunțe la locul de muncă, din teama de inteligența artificială. „Ne va lua toate locurile de muncă”

Timp de câțiva ani de zile, valul de demisii a zguduit forța de muncă, însă totul a luat sfârșit, notează economedia.ro. Angajații se gândesc de două ori înainte să renunțe la locul de muncă, luând în calcul temerile privind inteligența artificială.

Angajații nu mai renunță la locul de muncă

În 2020, atunci când a început pandemia Covid-19, milioane de angajați au renunțat la locurile de muncă. 47 de milioane de salariați au demisionat în SUA în 2021 și alte 50 milioane în 2022, arată datele Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS). Valul de demisii a fost atât de semnificativ, încât Anthony Klotz a inventat termenul „marea demisie” în mai 2021, pentru a explica tendința. Cifrele din mai 2023 ale sondajului BLS despre locurile de muncă vacante arată că demisiile au încetinit, atingând nivelul de dinainte de pandemie.

Te-ar putea interesa și: 2023, anul schimbărilor pentru mulți salariați din România. De ce se tem românii când caută alt loc de muncă – sondaj

„Dacă ne uităm la cifrele generale privind demisiile și vedem că au revenit la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat. Nu este doar o simplă pornire și oprire, desigur, dar se pare că suntem la coada ei”, spune Klotz.

Klotz consideră că instabilitatea economică actuală asupra pieței forței de muncă este unul dintre motivele prin care se explică schimbarea numărului de demisii din SUA.

„Chiar dacă vrei să renunți la locul de muncă, te uiți la piață [acum] și te gândești: ”poate că nu ar trebui”, spune el.

„Economia a încetinit, există concedieri pe prima pagină a ziarelor, avertismente pe prima pagină a ziarelor că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă – toate acestea îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă”, afirmă Klotz.

Angajați
Angajați

Klotz explică că munca a devenit mai bună pentru milioane de angajați în ultimii 2 ani. Locurile de muncă sunt mai flexibile decât erau înainte.

„Multe locuri de muncă sunt mai flexibile decât în urmă cu doi ani, în multe locuri de muncă salariile sunt mult mai echitabile decât erau înainte de pandemie și, în multe cazuri, beneficiile au fost îmbunătățite. Companiile au luat mai în serios bunăstarea angajaților în ultimii doi ani și au investit mult mai mult pentru a-și face locurile de muncă mai incluzive și mai diverse”, declară el.

Cu toate acestea, Klotz avertizează că angajații vor continua să renunțe la locurile de muncă, în raport cu anii de dinaintea pandemiei.

„Cred că este important să ținem cont de faptul că rata de demisie este încă la aproximativ nivelul la care a fost în 2019. Lăsând la o parte pandemia, demisiile din 2019 au fost cele mai mari din cei 20 de ani în care Biroul de Statistică a Muncii le înregistrează”, declară el.

Vezi și: Inteligența artificială va crea meserii noi. Reprezentanții companiilor IT susțin că angajații nu vor putea fi înlocuiți de noile tehnologii